Πεζοπορία

Γεμάτη με γραφικά καλντερίμια που παλιά χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι κάτοικοι, η Δονούσα είναι ιδανική για περπάτημα και εξερεύνηση. Γνήσια κυκλαδίτικα τοπία, μυρωδιές από θρούμπι και δεντρολίβανο και μαγευτική θέα θα σας αποζημιώσουν για την όποια σωματική κούραση μπορεί να νιώσετε και θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε στα αλήθεια το νησί.

Εδώ περιγράφουμε τις 5 διαδρομές που έχουν σημανθεί και χαρτογραφηθεί. Στην αρχή κάθε διαδρομής υπάρχει σχετική πινακίδα που ενημερώνει τον πεζοπόρο για τα παρακάτω:

  • 1. Προορισμός διαδρομής

  • 2. Ώρα διαδρομής

  • 3. Αριθμός σήμανσης

Ανά 150 μέτρα περίπου υπάρχει αριθμημένη σήμανση με το χαρακτηριστικό κόκκινο άσπρο χρώμα και τον αριθμό του μονοπατιού. Σε διασταυρώσεις έχουν τοποθετηθεί πινακίδες κατεύθυνσης.

Η δυσκολία των διαδρόμων (* (εύκολο) έως ***** (το πιο δύσκολο) κυμαίνεται από (** έως ****).

Ο κόλπος της Καλοταρίτισσας όπως φαίνεται από την κορυφή του Πάπα.

#1 Σταυρός-Καλοταρίτισσα

Η μεγαλύτερη και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή του νησιού.

Θέα του κόλπου του Κέδρου από το μονοπάτι της Μεσαριάς; Εικόνα από το καλντερίμι και θέατων μεταλλείων από το μονοπάτι

#2 Κέδρος-Μεσαριά

Η διαδρομή αυτή αποτελούσε μέρος της διαδρομής που ένωνε τον Κάμπο με τοΜερσήνι έχοντας σαν ενδιάμεσο προορισμό τους οικισμούς της Άνω και της ΚάτωΜεσαριάς.

#3 Μερσήνι-Λιβάδι

Διαδρομή με μεγάλη υψομετρική διαφορά και αρκετά έντονη κλίση η οποία ενώνει το Μερσήνι με την παραλία Λιβάδι.

Aριστερά: Η παραλία Κέδρος με το ναυάγιο - Δεξιά - Σπηλιές του Γεραντώνη

#4 Κέδρος- Κάτω Μύλος

Ένα πολύ όμορφο μονοπάτι που ακολουθεί την παλιά διαδρομή των κατοίκων του Κάμπου προς τον Κάτω Μύλο προκειμένου να αλέσουν το μιγάδι (μίγμα σιταριού και κριθαριού).

Αριστερά-Η Λίμνη και ο Άσπρος Κάβος - Δεξιά- Ο κόλπος του Γερογιάννη

#5 Σταυρός - Λίμνη - Άσπρος Κάβος

Αυτή η διαδρομή διασχίζει ολόκληρη τη Δυτική πλευρά του νησιού και καταλήγειστη Λίμνη, ένα κλειστό φυσικό κόλπο με μικρή αμμουδιά και βοτσαλωτό βυθό που πριν την κατασκευή του λιμανιού ήταν το αγκυροβόλιο για τις βάρκες των κατοίκων της Δονούσας.

Δονούσα: Περπατήστε και Ανακαλύψτε την!

Η Δονούσα, το νοτιότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, προσφέρει μερικές από τις πιο όμορφες πανοραμικές εικόνες του Αιγαίου και των γύρω νησιών-Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Νάξος. Εδώ βρείτε έναν οδηγό μονοπατιών με μια ματιά.