Θρησκευτικές Γιορτές & Πανηγύρια

Τα πανηγύρια στη Δονούσα είναι ιδιαίτερη εμπειρία για όλους όσους παρευρίσκονται, που συνήθως είναι πολλοί αφού τυχαίνει να γίνονται Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μήνες που το νησί σφύζει από ζωή.

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο στο Σταυρό όπου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο στο Σταυρό όπου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας.

Μεγάλο πανηγύρι στο Σταυρό, γίνεται επίσης και την παραμονή της «Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού» που είναι και πολιούχος του νησιού.

Το απόγευμα της παραμονής της 14 Σεπτεμβρίου, τελείται στην εκκλησία εσπερινός και στη συνέχεια προσφέρεται άρτος, κρασί και ρακί στο προαύλιο ενώ στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας σερβίρεται το παραδοσιακό πατατάτο.

Ακολουθεί γλέντι στο λιμάνι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό.

Ανήμερα το πρωί του Σταυρού μετά την θεία λειτουργία γίνεται περιφορά της εικόνας του Σταυρού που καταλήγει στο λιμάνι.

Στη συνέχεια ένας ντόπιος κρατώντας την εικόνα μπαίνει σε όλα τα καΐκια και τις βάρκες που βρίσκονται στο λιμάνι για ευλογία.

Ξεχωριστή ομορφιά έχει το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μερσήνι. Μετά την πρωινή λειτουργία μοιράζεται άρτος και φαγητό (κρέας βραστό) στην αυλή της Εκκλησίας και στη συνέχεια συγκεντρώνονται όλοι στην γραφική τοποθεσία με την πηγή που αναβλύζει κάτω από τον πλάτανο, όπου ακολουθεί γλέντι με μουσική, χορό άφθονο κρασί και ψητούς μεζέδες.

Πανηγύρι Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου)

Το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο Μερσήνι έχει ξεχωριστή ομορφιά γιατί γίνεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία του νησιού.

Κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου

Πανηγύρι της Παναγίας

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον οικισμό του Σταυρού όπου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας.

Σταυρός15 Αυγούστου

Πανηγύρι του Σταυρού (13 και 14 Σεπτεμβρίου)

Ο Τίμιος Σταυρός θεωρείται προστάτης του νησιού και στη γιορτή του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, έρχονται προσκυνητές από τη Δονούσα και από τα γύρω νησιά με τάματα και λαμπάδες για να προσκυνήσουν την εικόνα που θεωρείται θαυματουργή.