Πεζοπορία

Η Ηρακλειά αποτελεί ιδανικό μέρος για τους φίλους της πεζοπορίας, καθώς διαθέτει πολλά υψώματα, όπου φυτρώνουν πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων.

Βαδίζοντας σε παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, ο περιπατητής θα δει σπάνια είδη πτηνών και θα απολαύσει την καταπληκτική θέα. Το νησί περιλαμβάνεται ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000.

Προτεινόμενες διαδρομές είναι:

#1-Παναγία-Σπήλαιο Άγιος Ιωάννης

Διαδρομή 2,5 χλμ. (1,5 ώρα περίπου), προς τα νοτιοδυτικά της Παναγιάς οδηγεί στο περίφημο σπήλαιο με τον εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολόνες, που συμπεριλαμβάνει και «σπηλαιόγαλα» (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων και ένα από τα πιο...

Το μονοπάτι προς την κορυφη Πάππας

#2- Παναγία - Προφήτη Ιλία - Πάπας

Διαδρομή 2 χλμ., σε σηματοδοτημένο μονοπάτι, η οποία περνά από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στα 420 μέτρα, απ’ όπου η θέα είναι εντυπωσιακή: αγκαλιάζει όλα τα γύρω νησιά (Ίος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Δονούσα, Ικαρία, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Αμοργός, Ανάφη, Σαντορίνη) καθώς και όλα σχεδόν τα...

#3- Παναγία-Φτερό Μέριχα

Διαδρομή 1,5 χλμ. (45 λεπτά περίπου), που οδηγεί σε ένα σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς: Ο όρμος του Μέριχα περιβάλλεται από κατακόρυφους βράχους ύψους άνω των 100 μέτρων, όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα και αρπακτικά πουλιά. Η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας.

#4- Άγιος Γεώργιος-Άγιος Αθανάσιος

Εναλλακτική διαδρομή μήκους 3 χλμ. (1 ώρα περίπου) προς τον παραπάνω παλιό οικισμό, μέσω ενός παλιού δρόμου. Δείτε τον μικρό κάμπο με τους ελαιώνες και τις εποχιακές καλλιέργειες, τον παλιό οικισμό του Αγίου Αθανασίου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το ομώνυμο εκκλησάκι, με την εξαιρετική θέα.

#5 - Άγιος Αθανάσιος-Σελλάδι

Διαδρομή 1 χλμ. (45 λεπτών) προς την πλαγιά του λόφου Πάπας. Υψόμετρο αναχώρησης είναι τα 165 μέτρα και υψόμετρο άφιξης τα 275 μέτρα. Το μονοπάτι είναι μέτριας δυσκολίας.

#6-Αβέρου-Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη

Διαδρομή 1.460 μέτρων (45 λεπτά) στην ενδοχώρα του νησιού. Υψόμετρο αναχώρησης: 105 μέτρα και υψόμετρο άφιξης: 100 μέτρα. Το μονοπάτι είναι μέτριας δυσκολίας. Η γύρω περιοχή έχει φυσικό κάλλος, με σπάνια είδη βλάστησης.