Προϊόντα της Ηρακλειάς

Ανάμεσα στα προϊόντα της Ηρακλειάς, κεντρική θέση κατέχουν το περίφημο ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι και τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο και σκληρό τυρί).

Επίσης, στα τοπικά προϊόντα περιλαμβάνονται τα «αρανιστά» (είδος τραχανά) και τα «πιταρίδια» (σπιτικό ζυμαρικό). Στα ταβερνάκια του νησιού μην παραλείψετε να ζητήσετε φάβα, καλλιεργημένη από αγρότες του νη- σιού και βέβαια φρέσκα ψάρια και νόστιμο ντόπιο κρέας.

Το Πάσχα, η γευστική παράδοση της Ηρακλειάς επιβάλλει αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με τη συκωταριά του σφαχτού, ρύζι, κρεμμυδάκι και μάραθο ενώ στις γιορτές σερβίρονται μελετίνια (γλυκά τυροπιτάκια), ξεροτήγανα (δίπλες) και το απαραίτητο παστέλι.

Κατσίκι και Αρνί

Το κρέας από τα κατσίκια και τα πρόβατα του νησιού είναι ιδιαίτερα νόστιμο...

Μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι της Ηρακλειάς είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η περιεκτικότητά του σε θυμάρι είναι πάνω από 85%, αφού από τον Μάιο έως τον Αύγουστο που αντλούν οι μέλισσες το νέκταρ τους, στο νησί κυριαρχεί η ανθοφορία του θυμαριού.

Ξυνομυζήθρα

Τυρί από κατσικίσιο γάλα, που παρασκευάζεται από τους κτηνοτρόφους του νησιού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σκληροτύρι

02 Αυγ 2013Τυρί από κατσικίσιο γάλα, που παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. 

Το Μέλι της Ηρακλειάς

Τι είναι αυτό που κάνει το μέλι της Ηρακλειάς τόσο ξεχωριστό; Ο Αντώνιος Βλαβιανός, μελισσοκόμος μας εξηγεί.

Photo credit: Yiannis Gavalas

Φάβα

02 Αυγ 2013Η φάβα της Ηρακλειάς, που καλλιεργείται από μικροπαραγωγούς εδώ και πολλά χρόνια, είναι προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.