Συνταγές

Ανάμεσα στα προϊόντα της Ηρακλειάς, κεντρική θέση κατέχουν το περίφημο ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι και τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο και σκληρό τυρί).

Επίσης, στα τοπικά προϊόντα περιλαμβάνονται τα «αρανιστά» (είδος τραχανά) και τα «πιταρίδια» (σπιτικό ζυμαρικό). Στα ταβερνάκια του νησιού μην παραλείψετε να ζητήσετε φάβα, καλλιεργημένη από αγρότες του νη- σιού και βέβαια φρέσκα ψάρια και νόστιμο ντόπιο κρέας.

Το Πάσχα, η γευστική παράδοση της Ηρακλειάς επιβάλλει αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με τη συκωταριά του σφαχτού, ρύζι, κρεμμυδάκι και μάραθο ενώ στις γιορτές σερβίρονται μελετίνια (γλυκά τυροπιτάκια), ξεροτήγανα (δίπλες) και το απαραίτητο παστέλι.

Κατσίκι Γεμιστό (κατσίκι γεμιστό με ρύζι)

Ζητάμε από τον χασάπη να μας αφαιρέσει τα μπούτια από το κατσίκι, κόβοντας τα λίγο λοξά για να μπορέσουμε αργότερα να ράψουμε τη κοιλιά. Πλένουμε το κρέας καλά μέσα κι έξω, και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Μελιτίνι

Πασχαλινό γλυκό με ντόπια φρέσκια μυζήθρα.

Ξεροτήγανα

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να πάρουμε λεία και αφράτη ζύμη. 

Παστέλι

Ζεσταίνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σουσάμι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μίγμα παχύρρευστο αλλά όχι σκληρό. 

Πιτταρίδια

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε σταδιακά νερό ζυμώνοντας, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη.