Γεωγραφία και Φύση

Η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο και το πιο αραιοκατοικημένο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, με έκταση 18.078 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 150 μόνιμους κατοίκους.Η θέση της, νότια του ορεινού όγκου της Νάξου, την προστατεύει από τους ισχυρούς βοριάδες του Αιγαίου και το κλίμα της είναι ήπιο με λίγες βροχοπτώσεις και πολλή ηλιοφάνεια. Η ακτογραμμή του νησιού έχει μήκος 29 χλμ, και είναι δαντελωτή, με ήπιες αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες αλλά και εντυπωσιακές βραχώδεις απολήξεις.

Η μορφολογία του εδάφους είναι ορεινή με ψηλότερη κορυφή τον Πάπα στα 419 μ. και αρκετά πηγαία νερά, ενώ στο υπέδαφος έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα σμύριδας και ορυκτού σιδήρου.

Η χλωρίδα και η πανίδα στην Ηρακλειά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και ολόκληρο το νησί περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Το νησί διαθέτει πολλά ενδημικά είδη φυτών, μακκία βλάστηση και φρυγανότοπους, ενώ υπάρχουν ξηρικές καλλιέργειες καθώς και μικροί ελαιώνες και αμπελώνες.  

Σπήλαιο του Αη Γιάννη

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το "σπηλαιόγαλα" (σπάνια σταλαγμιτική  ύλη σε υδαρή κατάσταση).

Η Χλωρίδα της Ηρακλειάς

Η χλωρίδα της Ηρακλειάς είναι πολύ ενδιαφέρουσα, παρά το μικρό μέγεθος του νησιού. 

Η χελώνα "Γιάννης" / Φωτό: Lynne Neilly

Θαλάσσια Ζωή

Η θαλάσσια ζωή στην Ηρακλειά περιλαμβάνει ποικιλία από  μαλάκια, οστρακόδερμα, κοράλλια, σφουγγάρια καθώς και πολλά είδη ψαριών μεταξύ των οποίων και κάποια απειλούμενα όπως ο γαλαζόφτερος τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Κορυφή Πάπας

Ο Πάπας με ύψος 420 μέτρα είναι το ψηλότερο σημείο της Ηρακλειάς.

Νεαρός Γύπας στην Ηρακλειά/Φωτό: Lynne Neilly

Παρατήρηση Πουλιών

Τα πουλιά είναι ο τομέας της πανίδας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ηρακλειά, με καταγεγραμμένα πάνω από 170 είδη, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα και προστατευόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.