Γεωλογικό Mουσείο Απειράνθου


Ιούλιος & Αύγουστος10:30-16:00 (Μάιος - Σεπτέμβριος)
Απείρανθος22850 61725

Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου

Είσοδος ελεύθερη

Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου υπάγεται διοικητικά στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Λειτούργησε σαν συλλογή ορυκτών και μεταλλευμάτων από το 1964 στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, στη συνέχεια μεταστεγάσθηκε στο χώρο του σημερινού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και μετέπειτα στη σημερινή του θέση στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο επισκέπτης - ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει και τα ενδιαφέροντά του - έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε εκθέματα, χάρτες και πρωτότυπες επεξηγηματικές πινακίδες, που καλύπτουν μεγάλη σειρά θεμάτων γεωλογικού περιεχομένου. Τα εκθέματα δίνουν στον επισκέπτη εικόνα της γεωλογίας και των πετρολογικών ενοτήτων της Νάξου και του Νοτίου Αιγαίου και της σημασίας των ορυκτών και των προϊόντων κατεργασίας τους για την οικονομία και τον πολιτισμό.
Οι απαραίτητες πληροφορίες σε ελληνική και αγγλική γλώσσα δίνονται με απλό τρόπο, προσιτό σε μη-ειδικούς.
Ο επισκέπτης αρχίζει την πορεία του από την «Αίθουσα Νάξου» και συνεχίζει στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος».

«Αίθουσα Νάξου»: Θεματικό περιεχόμενο - εκθέματα

• Η γεωλογική δομή της Νάξου με γεωλογικό χάρτη και απλουστευμένη επεξήγηση.
• Βιτρίνα με αντιπροσωπευτικά δείγματα των πετρωμάτων που συναντώνται στη νήσο.
• Το φυσιογραφικό πλαίσιο, οι τοπικές κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες.
• Οι ορυκτές ύλες της Νάξου (μάρμαρο, σμύριδα, πυριτιόλιθος) και η διαχρονική συμβολή τους στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού.• Παλαιολιθικά τέχνεργα (εργαλεία) και η πρώτη ύλη παραγωγής τους από την Στελίδα (Δυτική Νάξος).
• Η σμύριδα και τα προϊόντα που παράγονται με χρήση σμύριδας.
• Ορυκτά της σμύριδας και των πετρωμάτων της Νάξου.
• Ιστορία εξόρυξης της σμύριδας στη Νάξο. Εργαλεία των σμυριδωρύχων.
• Γένεση της σμύριδας

Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος»: Θεματικό περιεχόμενο - εκθέματα


• Γεωλογία του Νοτίου Αιγαίου με έμφαση στη λεγόμενη «Αττικο-Κυκλαδική Γεωτεκτονική Ενότητα»
Σε προθήκες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών από τους κρίσιμους λιθολογικούς σχηματισμούς του Νοτίου Αιγαίου (κυανοσχιστόλιθοι, εκλογίτες, μάρμαρα, πρασινοσχιστόλιθοι, γνεύσιοι, γρανιτοειδή, ηφαιστίτες από το Ενεργό Ηφαιστειακό Τόξο του Νοτίου Αιγαίου), ιδιαίτερα από τις Κυκλάδες, τη ΝΑ Αττική και τη Νότια Εύβοια. Επίσης εκτίθενται δείγματα ορυκτών υλών, οι οποίες από την αρχαιότητα έως σήμερα υπήρξαν αντικείμενο εξόρυξης και επεξεργασίας συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομία (από Λαύριο, Μήλο, Σέριφο, Νάξο, Πάρο, Σίφνο, ‘Ανδρο κ.α.).


• Απολιθώματα από το Αιγαίο και τον κόσμο μεταξύ των οποίων και γνάθος νάνου ελέφαντα που έζησε στη Νάξο στο Ανώτερο Πλειστόκαινο.
• Εντυπωσιακής ομορφιάς ορυκτά από το Αιγαίο και περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

• Ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από το Νότιο Αιγαίο. Σε αυτά περιλαμβάνονται δείγματα κυρίως από Σέριφο, Λαύριο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Μήλο, Πάρο, Σίφνο, Σαντορίνη, Αμοργό, Άνδρο, Ν. Εύβοια.
• Επεξηγηματική απεικόνιση του «Κύκλου των Πετρωμάτων» και χαρακτηριστικά δείγματα από κάθε κατηγορία.
• Επεξηγηματική απεικόνιση της σημασίας των ορυκτών υλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πλήθος χαρακτηριστικών δειγμάτων μεταλλικών και μη-μεταλλικών ορυκτών.
• Προθήκη με πλήρη σειρά Ελληνικών Ορυκτών Υλών και προϊόντων επεξεργασίας τους. Επίσης σειρά δειγμάτων Ελληνικών μαρμάρων.
• Δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών υλών του οφιολιθικού συμπλέγματος Τροόδους της Κύπρου (σε ιδιαίτερη βιτρίνα με επεξηγηματική πινακίδα).
• Φθορίζοντα ορυκτά σε θάλαμο με υπεριώδη ακτινοβολία.

Εκπαίδευση

Φέρνοντας τα παιδιά στο Μουσείο ανοίγετε τα μάτια τους στον κόσμο των ορυκτών και τους δίνετε την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά τους και τη σημασία τους στην καθημερινή μας ζωή. Δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και μικρούς επισκέπτες του Μουσείου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το «Μάρμαρο της Νάξου» και τη «Σμύριδα» και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τον κόσμο των ορυκτών (πρόγραμμα «Αναγνώρισης Ορυκτών»).

Η «Αίθουσα Νάξος» δημιουργήθηκε το 2016. Ο παλαιός χώρος του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου διαμορφώθηκε ως «Αίθουσα του Αιγαίου και του Κόσμου». Ο σχεδιασμός των Αιθουσών, η σύνθεση των ενημερωτικών κειμένων και ο εμπλουτισμός της συλλογής με σειρά νέων δειγμάτων έγινε με την πρωτοβουλία και αφιλοκερδή προσφορά του Ομότιμου Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Σκαρπέλη.

Ο ταξιδιωτικός σας οδηγός

Σχεδίασε το προσωπικό σου ταξίδι και πρόσθεσε
το στον προσωπικό ταξιδιωτικό
σου οδηγό