Πεζοπορία στη Νάξο

Τα μονοπάτια της Νάξου, που από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 αποτελούσαν το βασικότερο σύστημα πρόσβασης των κατοίκων από τον ένα οικισμό στον άλλο και από τους οικισμούς στα χωράφια και τους χώρους της αγροτικής και κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας, έχουν συνολικό μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Από αυτά τα μονοπάτια και τους επαρχιακούς δρόμους, σας προτείνουμε επτά ξεχωριστές διαδρομές, οι οποίες έχουν απεικονιστεί και σε χάρτη.

Οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία, εξερευνώντας το δίκτυο των διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, να θαυμάσουν το ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, καθώς υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αρχαία μνημεία, μεσαιωνικούς πύργους, παραδοσιακές αγροικίες, μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκλήσια, αλλά και βρύσες, μύλους, ελαιοτριβεία και άλλα σημαντικά στοιχεία της ζωής των κατοίκων.

H Αγία Κυριακή στην περιοχή Καλλονής, ναός μεσοβυζαντινής περιόδου του 9ου αιώνα με ανεικονικό διάκοσμο, ο οποίος πιστοποιεί την καταγωγή του από την εποχή της Εικονομαχίας.

Διαδρομή 1: Απεράθου - Σμυριδορυχεία

20 Σεπ 2013Διαδρομή που ταυτίζεται με την παλαιά ημιονική οδό πρόσβασης των Απεραθιτών σμυριδεργατών στα ορυχεία σμύριδας. Λιθόστρωτη στο μεγαλύτερο μέρος της, διασχίζει πλούσιο σε βλάστηση και εναλλαγές τοπίο: Απεράθου - Άγιος Ιωάννης Θεολόγος - Αγία Κυριακή - Σμυριδορυχεία

Διαδρομή 9: Κόρωνος - Απόλλωνας

01 Απρ 2016Η πορεία ξεκινά από την Πλάτσα (τη μικρή πλατεία) της αμφιθεατρικής Κορώνου, ιστορικού και του πιο αντιπροσωπευτικού από τα σμυριδοχώρια της Νάξου.

Διαδρομή 10: Κόρωνος - Λυώνας

01 Απρ 2016Από την Πλάτσα και την παλαιά συνοικία της Κάτω Γειτονιάς, ξεκινά η διαδρομή προς το επίνειο του Κορώνου, τον Λυώνα.

Διαδρομή 11: Κυνίδαρος-Εγγαρές

30 Μαρ 2016Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Κυνιδάρου, του κατ' εξοχή χωριού των λατόμων του ναξιακού μαρμάρου, με τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράδοση.

Διαδρομή 2: Φιλώτι (κυκλική)

20 Σεπ 2013Ξεκινώντας στις αναλυτικές παρυφές του Φιλωτίου, κεντρικού και μεγαλύτερου οικισμού της Νάξου με αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα, η διαδρομή ανηφορίζει από το ναΐσκο της Ειρήνης:  Φιλώτι - Αγία Μαρίνα - Λευγάσα - Κορυφή Ζά - Σπήλαιο Ζά - Βρύση Αριών - Φιλώτι (κυκλική)

Πυργομονάστηρο Φωτοδότη Χριστού (αρχική κτίση: 6ος αι.)

Διαδρομή 3: Δανακός - Τραγαία

20 Σεπ 2013Η διαδρομή ξεκινά από το ορεινό μικρό χωριό Δανακός, χτισμένο σε λαγκαδιά δίπλα σε πλούσια σε νερό πηγή, στις υπώρειες του Ζά. Αρχικά το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο, ανηφορικό. Η διαδρομή ξεκινά από το ορεινό μικρό χωριό Δανακός, χτισμένο σε λαγκαδιά δίπλα σε πλούσια σε νερό πηγή, στις υπώρειες του Ζά. Αρχικά το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο...

Ο ταξιδιωτικός σας οδηγός

Σχεδίασε το προσωπικό σου ταξίδι και πρόσθεσε
το στον προσωπικό ταξιδιωτικό
σου οδηγό