Συνταγές

Η Ναξιώτικη κουζίνα ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά  της.

Είναι μια κουζίνα που ευωδιάζει αρώματα της γης και της θάλασσας, που είναι γεμάτη προϊόντα με γεύση μοναδική, ιδανική  βάση για φαγητά πρωτότυπα, γευστικά και υγιεινά. 

Η Ναξιώτικη κουζίνα κουβαλάει το απόσταγμα πολλών διαφορετικών στοιχείων ενός πλούσιου και μακραίωνου πολιτισμού.

Στοιχείων  λιτών και ανεπιτήδευτων, όπως είναι ακριβώς και η γη που τον  δημιούργησε. Με γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές, όπως της ελιάς, του σταφυλιού, του θυμαριού και του κίτρου.

Η λιτότητα των μέσων  των παλαιοτέρων εποχών αποτυπώθηκε σε πολλά και ευφάνταστα  πιάτα, κατασκευασμένα από ντόπια υλικά και αγνά προϊόντα που, σε πείσμα του χρόνου ενθουσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς.

Το  κυριότερο, όμως, είναι ότι η ισορροπία των γεύσεων και η αγνότητα  των συστατικών της ναξιώτικης διατροφής, την έχουν καταστήσει  ιδανική για την υγεία και τη μακροζωία, όπως εξάλλου και την  μεσογειακή διατροφή, μέρος της οποίας αποτελεί.  

Αμυγδαλωτά Νάξου

500 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα600 γραμ. ζάχαρη100 γραμ. μέλι θυμαρίσιοανθόνεροζάχαρη άχνη

Απείρανθος - Γλυκό του κουταλιού Κυδώνι

Διαλέγουμε όχι πολύ γινωμένα κυδώνια, τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τη φλούδα τους (όχι πολύ βαθιά).

Απείρανθος - Γλύνερο

Βράζουμε το κεφάλι και ότι άλλο έχει περισσέψει από τα παστά (τα αλατισμένα, τα καπνιστά αυτά, που έχουν ωριμάσει μέσα στο αλάτι) και τα ζαμπόνια (αλλαντικά από χοιρινό κρέας με κομμάτια λίπους και κρέατος, ψημένα μέσα σε μεγάλα πήλινα δοχεία με αλάτι) του ζώου.

Απείρανθος - Κολοκυθοπαστίτσα

Κόβουμε την κολοκύθα και τα ξερά κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια (όπως κόβουμε το κυδώνι όταν το κάνουμε γλυκό), και από πάνω ρίχνουμε αλεύρι.

Απείρανθος - Κουκουλομαέρια

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ την κουκούλα και τα φασόλια στο νερό. Την επομένη βράζουμε πρώτα την κουκούλα ώσπου να σκάσει και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα φασόλια.

Απείρανθος - Μανούρα με αυγά

Τηγανίζουμε τη μανούρα μέχρι να αρχίσει να λιώνει και σπάμε από πάνω τα αυγά.

Ο ταξιδιωτικός σας οδηγός

Σχεδίασε το προσωπικό σου ταξίδι και πρόσθεσε
το στον προσωπικό ταξιδιωτικό
σου οδηγό