Σχοινούσα με Mια Ματιά

Η Σχοινούσα, ένα όμορφο και ήσυχο νησάκι με έκταση 8,14 τ.χλμ., είναι από τις μικρότερες των Μικρών Κυκλάδων, νότια της Νάξου και ΒΑ της Ηρακλειάς. 

Η τουριστική δραστηριότητα είναι αρκετά ήπια ώστε να μην επηρεάζει τον χαρακτήρα του νησιού, και η ησυχία είναι από τις εντυπώσεις με την μεγαλύτερη διάρκεια στη μνήμη του επισκέπτη.

Ο κύριος όρμος, το Μερσίνι, που είναι και το λιμάνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στη περιφέρεια των Κυκλάδων.

Oι κύριες πηγές εισοδήματος των περίπου 250 μονίμων κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός, που έχει γνωρίσει αξιόλογη ανάπτυξη με την βελτίωση των υποδομών τα τελευταία 20 χρόνια.

Επίσης, η δημιουργία σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται ότι συνέβαλε σημαντικά στην αναστροφή της μειωτικής τάσης του πληθυσμού.

Οι κύριοι οικισμοί είναι δύο, η Παναγιά ή Σχοινούσα, όπου είναι συγκεντρωμένοι και οι περισσότεροι κάτοικοι, σε απόσταση 1.2 χλμ. από το λιμάνι, και η Μεσαριά, στα βόρεια του νησιού. 

Στο λιμάνι υπάρχουν λιγοστά σπίτια, μερικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το νησί διαθέτει καλά εξοπλισμένο ιατρείο και ελικοδρόμιο. Υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Νάξο και τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες αλλά δεν υπάρχουν δημόσια μέσα μεταφοράς στο νησί.

Οι μετακινήσεις γίνονται με αυτοκίνητο ή με τα πόδια ενώ υπάρχουν δίκυκλα προς ενοικίαση και σκαφάκι για εκδρομές.

Σχοινούσα: Διακοπές Εν Πλω και Όχι Μόνο

16 Νοε 2013Η Σχοινούσα είναι ένα νησί με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια βραχώδη ομορφιά που τα ανακαλύπτει ο επισκέπτης περπατώντας στα μονοπάτια σε διαφορά σημεία και οικισμούς του νησιού. Οι χωματόδρομοι και φυσικά τα μονοπάτια οδηγούν σε πάνω από 20 κολπάκια και παράλιες... ιδανικά για beach hopping.