Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί

Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί

Ο Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της δυτικής Νάξου, 7 χλμ περίπου νοτιότερα της Χώρας.

Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου, που υπήρχε στην περιοχή πριν ακόμα κτισθεί το χωριό και το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Στις περιπλανήσεις σας μέσα στο χωριό με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και τις φροντισμένες γεμάτες λουλούδια αυλές, θα συναντήσετε τη μεγάλη ανακαινισμένη εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνα, που στα χρόνια των πειρατών χρησίμευε και σαν παρατηρητήριο.

Στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, που φημίζεται για τα πολλά ξωκλήσια της, περιλαμβάνονται επίσης δυο παλιοί ανεμόμυλοι στο λόφο του Στρούμπουλα, το πυργάκι του Αγ. Νικολάου με τους χαρακτηριστικούς περιστερώνες, καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που όμως δεν έχει κατοικηθεί ποτέ από μοναχούς.

Επίσης, στη θέση Ελληνικό, ένα λόφο στο νότιο μέρος του χωριού, έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίου φρουρίου, και στα Πετράδια, συνοικισμό στα Ύρια, σημάδια αρχαίου ναού και σπασμένα αγγεία.

Ο Άγιος Αρσένιος, θεωρείται από τα πιο εύφορα χωριά της Νάξου, και οι κάτοικοί του που ξεπερνούν τους 1000, έχουν πολλές γεωργικές καλλιέργειες, όπως αυτή, της περίφημης πατάτας Νάξου, και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ασχολούνται και με τον τουρισμό, αφού στην περιοχή ανήκουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, όπως ο Άγιος Προκόπιος, η Αγία Άννα, και η τεράστια παραλία της Πλάκας.

Οδηγίες Πρόσβασης Ο Άγιος Αρσένιος απέχει από τη Χώρα 7 χλμ, με την οποία συνδέεται με κεντρικό οδικό δίκτυο. Επίσης βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Χώρα – Λιβαδοχώρια – Πυργάκι.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια.

Related posts