Απείρανθος: Ένα Xωριό, Πέντε Μουσεία

Απείρανθος: Ένα Xωριό, Πέντε Μουσεία

Πόσο συχνά έχετε ακούσει για ένα μικρό χωριό που διαθέτει, όχι ένα, αλλά πέντε μοναδικά μουσεία;

Το χωριό αυτό βρίσκεται στη Νάξο και λέγεται Απείρανθος. Περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου, βρίσκεται η Απείρανθος ή Απεράθου, που διαθέτει πέντε διαφορετικά μουσεία που κάθε επισκέπτης του χωριού θα πρέπει να επισκεφθεί. Όλα τα μουσεία προσφέρουν στον επισκέπτη γνώσεις για διάφορες πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και της τοπογραφίας της περιοχής.

Εμπλουτίστε την εμπειρία των διακοπών σας στη Νάξο με μια επίσκεψη σε ένα ή όλα τα παρακάτω μουσεία. Υπάρχει σίγουρα κάποιο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σας.

1. Αρχαιολογικό Μουσείο «Μιχάλη Μπαρδάνη» (Κεντρικός δρόμος, τηλ.: +30 22850 61725): Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα (μαρμάρινα ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία και άλλα υλικά από την περιοχή), η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την προ-Πρωτοκυκλαδική περίοδο, καθώς και μερικά Νεολιθικής Εποχής, τεκμηριώνουν ένα χρονολόγιο της ζωής του νησιού που ξεκινά από τους πρώιμους προϊστορικούς χρόνους.
(Το μουσείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο καθημερινά, από τις 8 π.μ.-3 μ.μ. Είναι κλειστό κάθε Δευτέρα. Η είσοδος είναι δωρεάν).

2. Λαογραφικό Μουσείο (Στην Κεντρική Πλατεία ή Πλάτσα, τηλ.:22850 61725): Πάνω από 1.200 αντικείμενα, δωρεές από τους ντόπιους συνθέτουν τη συλλογή που περιλαμβάνει μουσικά όργανα, γεωργικά εργαλεία, οικιακά είδη, κοστούμια, υφάσματα και άλλα.
(Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 19:30 μ.μ. τον Ιούλιο και 10.30 πμ – 21:00 μ.μ. τον Αύγουστο. Η είσοδος είναι δωρεάν.)

3. Γεωλογικό Μουσείο «Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης» (τηλ. 22850 61725): Είναι μουσείο-στολίδι, που στεγάζει μία από τις πλουσιότερες γεωλογικές συλλογές στην Ελλάδα, με περισσότερα από 2.000 δείγματα πετρωμάτων, ορυκτών, μεταλλευμάτων και απολιθωμάτων από τη Νάξο και άλλες περιοχές.
(Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 19:30 μ.μ. τον Ιούλιο και 10.30 πμ – 21:00 μ.μ. τον Αύγουστο. Η είσοδος είναι δωρεάν.)

4. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ.: 22850 61725): Αποτελεί μια απόλαυση για παιδιά και ενήλικες. Χωρίζεται σε δύο τμήματα – στεριά και θάλασσα – και τα διαφορετικά εκθέματα επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα θηλαστικά του Αιγαίου και τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το μουσείο διαθέτει δύο ενυδρεία και μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση των σκελετών των θηλαστικών και των αμφιβίων, όπως η θαλάσσια χελώνα, τα δελφίνια, η μεσογειακή φώκια και η φάλαινα.
(Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 19:30 μ.μ. τον Ιούλιο και 10.30 πμ – 21:00 μ.μ. τον Αύγουστο. Η είσοδος κοστίζει €3, ενώ το εισιτήριο ισχύει επίσης για το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών.)

5. Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Απειράνθου: Ιδρύθηκε το 2008 και διαθέτει μια υπέροχη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαλκογραφίες και άλλα έργα τέχνης από καλλιτέχνες που ζουν ή προέρχονται από την Απείρανθο.
(Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 19:30 μ.μ. τον Ιούλιο και 10.30 πμ – 21:00 μ.μ. τον Αύγουστο. Η είσοδος κοστίζει €3, ενώ το εισιτήριο ισχύει επίσης για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

Επίσης, δείτε:
• Τον γυναικείο συνεταιρισμό παραδοσιακής χειροτεχνίας Απειράνθου, με κατάστημα τοπικής παραγωγής, όπου θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, λικέρ και υφαντά αντικείμενα.
• Τη βιβλιοθήκη Απειράνθου «Νίκη Ν. Γλέζου», για τους λάτρεις του βιβλίου και τους φοιτητές. (Η είσοδος είναι δωρεάν.)

Related posts