Απόλλωνας

Απόλλωνας

H περιοχή Απόλλωνα και ο κούρος του Απόλλωνα, το γιγαντιαίο άγαλμα του γενειοφόρου Διονύσου, το οποίο πιθανώς να προοριζόταν για το ναό του στα ΄Υρια.

Στη Νάξο λατρεύτηκε και ο Απόλλωνας, ο θεός του φωτός και της μουσικής. Ήταν γιος του Δία και της Λητώς, η οποία λόγω της οργής και του κατατρεγμού της από τη Ήρα, τη σύζυγο του Δία, προστατεύτηκε από τον Ποσειδώνα και μεταφέρθηκε με δελφίνι στη Δήλο, όπου και γέννησε τον Απόλλωνα και την Αρτεμη.

Τρεις περιοχές ήταν τόποι λατρείας του θεού:

Ή Χώρα, όπου βρίσκεται «η Πορτάρα», η μεγαλόπρεπη τεράστια πύλη του ανεγειρόμενου από τον τύραννο του νησιού, Λύγδαμη, ναού του, ο οποίος όμως δεν τελείωσε ποτέ, και η οποία στις μέρες μας φέρεται σαν το κύριο έμβλημα του νησιού.

Επίσης, η Τραγέα, από τη μαρτυρία του Στεφάνου Βυζαντίου «εστί δε και πόλις εν Νάξω Τραγία εν η Τράγειος Απόλλων τιμάται».

Και τέλος η περιοχή Απόλλωνα, όπου υπάρχει επιγραφή χαραγμένη σε κατάλληλα διαμορφωμένο βράχο: «ΟΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ».

Στην περιοχή αυτή, κοντά στο χώρο των αρχαίων λατομείων, υπήρξε υπαίθριο τέμενος όπως μαρτυρεί η παραπάνω επιγραφή του 3 π.Χ.αιώνα.

Υπάρχει ακόμη στα κατάλοιπα της λατομικής δραστηριότητας των κατοίκων της εποχής εκείνης, ο κούρος του Απόλλωνα, το γιγαντιαίο άγαλμα του γενειοφόρου Διονύσου, το οποίο πιθανώς να προοριζόταν για το ναό του στα ΄Υρια.

Δείγμα της λατρείας του είναι ακόμη, το τεράστιο άγαλμα του θεού, το οποίο αφιέρωσαν στο ιερό της Δήλου οι Νάξιοι με την επιγραφή «ΝΑΞΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ».

Related posts