Γαλήνη

Γαλήνη

Η Γαλήνη είναι ένα μικρό αγροτικό χωριό της δυτικής Νάξου που απέχει μόλις 6 χλμ από τη Χώρα.

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά της κοιλάδας των Εγγαρών, με όμορφα σπίτια και φροντισμένους κήπους που λάμπουν από χρώμα και
καθαριότητα.

Μπροστά στο χωριό απλώνεται ο εύφορος κάμπος των Εγγαρών με περιβόλια γεμάτα με οπωροφόρα δένδρα, αμπέλια, ελιές και κάθε είδους άλλες καλλιέργειες από τις πιο σύγχρονες μέχρι τις παραδοσιακές.

Οι Εγγαρές είναι ο κάμπος στον οποίον αναφέρεται ο Νίκος Καζαντζάκης όταν κάνει λόγο για τον «παράδεισο», στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο».

Εκατό μέτρα έξω από το χωριό, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Ατταλειώτισας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ περίπου 500μ μετά εντυπωσιάζει το μοναστήρι της Υψηλής, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καστρομονάστηρα της Νάξου.

Η Γαλήνη έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους που τηρούν με ευλάβεια τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου. Έτσι το Πάσχα στήνονται οι «περιφάνες» για τον Επιτάφιο, τις Απόκριες χορεύουν οι κορδελλάτοι στην πλατεία, και το Δεκαπενταύγουστο γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας καιοργανώνεται το μεγάλο πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη Γαλήνη λειτουργούν μικρό ξενοδοχείο και ταβέρνα για φαγητό ενώ για μπάνιο προσφέρεται η παραλία του Αμμίτη, που απέχει περίπου 1.5 χλμ από το χωριό.

Για μπάνιο προσφέρεται η παραλία του Αμμίτη, που απέχει περίπου 1.5 χλμ από το χωριό. Ένας πολύ όμορφος περίπατος σε ένα παλαιό μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στη Γαλήνη θα σας μεταφέρει στο βυζαντινό παρελθόν της Νάξου. Πρόκειται για το μονοπάτι που οδηγεί στις αρχαίες κρήνες, της περιοχής Μεσονήσι, η οποία αποτελεί τμήμα παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μοναχοί του νησιού. Ακόμη και σήμερα οι κρήνες έχουν νερό όλο το χρόνο.

Οδηγίες Πρόσβασης Η Γαλήνη βρίσκεται στο δυτικό άξονα Χώρα – Εγγαρές – Απόλλωνας και απέχει 6 χλμ από τη Χώρα.

Related posts