Γαλανάδο

Γαλανάδο

Κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 90μ., το Γαλανάδο, έχει θέα την καταπράσινη πεδιάδα του Λιβαδιού και λίγο μακρύτερα στον ορίζοντα τη Χώρα.

Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη ‘galant’ που σημαίνει ιπποτικός, γαλαντόμος.

Η πεδιάδα του Λιβαδιού όπου βρίσκεται το χωριό, είναι από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού, γι’αυτό και οι περίπου 400 μόνιμοι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η μεγάλη παραγωγή πατάτας και γάλακτος στο Γαλανάδο.

Η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, είναι κτισμένη το 1780, όπως αναγράφεται πάνω από τη πόρτα του αριστερού κλίτους. Την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, που είναι κινητή εορτή, γίνεται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, φαγητό και κρασί, ενώ ανήμερα, τελείται αρχιερατική λειτουργία στην εκκλησία και ακολουθεί λιτανεία της εικόνας.

Στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής ανήκει ο πύργος Μπελόνια, που υψώνεται λίγο πιο νότια από το χωριό. Κτίστηκε γύρω στο 1600, είναι καλοδιατηρημένος και ανήκει σε ιδιώτη. Aκριβώς δίπλα του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, καθολικό και ορθόδοξο μαζί, γεγονός που
συμβαίνει σπανίως.

Επίσης, ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης, όπου, στέκουν τεράστιοι ογκόλιθοι, πιθανολογείται ότι υπήρχε παλαιολιθικός οικισμός.

Οδηγίες Πρόσβασης Το Γαλανάδο απέχει 5 χλμ από τη Χώρα, με την οποία συνδέεται με κεντρικό οδικό δίκτυο.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχει χώρος για πάρκινγκ
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία

Related posts