Ιστιοπλοΐα

Ιστιοπλοΐα

Η Δονούσα είναι ιδανική για θαλάσσιες διαδρομές με ιστιοπλοϊκό, καθώς εκτός από τις ακτές και τους κολπίσκους της, διαθέτει πολύ κοντά της και βραχονησίδες που έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Μάκαρες, Μοσχονάς, Σκουλονήσι και Μελάντιοι).

Στη δυτική ακτή του νησιού, στον όρμο του Σταυρού όπου βρίσκεται και το λιμάνι που δένουν τα πλοία της γραμμής, μπορείτε να αγκυροβολήσετε αρόδο μπροστά από την παραλία του χωριού, σε βάθη 4-5 μέτρων, με αμμώδη βυθό με καλό κράτημα.

Στο εσωτερικό του μόλου που δένουν τα πλοία υπάρχουν λίγες θέσεις ελλιμενισμού, όμως τα βάθη είναι μικρά, 1,5-2,5μ. και δεν ενδείκνυνται για μεγάλα σκάφη.

Ο όρμος είναι γενικά ευχάριστος όχι όμως και ασφαλής από δυνατούς ανέμους. Στο λιμάνι θα ανεφοδιαστείτε σε νερό και θα βρείτε παντοπωλεία, καφενεία και ταβέρνες.

Ανατολικότερα του Σταυρού καλύτερη προστασία από το μελτέμι, με ισχυρές όμως σπηλιάδες, προσφέρει ο όρμος Δέντρο ή Κέδρος. Στο ακρωτήρι Δέντρο και στο μέσο της δυτικής ακτής του όρμου υπάρχουν ύφαλοι, ενώ στο μυχό του όρμου σε βάθος 5μ. περίπου υπάρχει ναυάγιο. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε αρόδο σε βάθη 5-8μ. σε αμμώδη βυθό με καλό κράτημα.

Στο ΒΑ άκρο του νησιού ο όρμος Ρούσσα ή Καλοταρίτισσα προσφέρει σχετικά καλό καταφύγιο από το μελτέμι. Καλύτερα να αγκυροβολήσετε στο βάθος του όρμου στη δυτική ακτή σε βάθη 8-10μ. με σχετικά καλό κράτημα.

Related posts