Σταυρός

Σταυρός

Λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, ο Σταυρός η Κάμπος όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι κτισμένος σε απάνεμο κόλπο στις νοτιοδυτικές ακτές. Έχει αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα, με άσπρα σπιτάκια και πλακόστρωτα σοκάκια, σκαρφαλωμένα στις ομαλές πλαγιές γύρω από τον κόλπο.

Οι όμορφες εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού και της Παναγίας-Αη Γιάννη που βρίσκονται σε ύψωμα ανατολικά του Σταυρού, αποτελούν ένα ιδιότυπο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, όπου  οι δύο βασιλικές ενώνονται κάτω από ένα μικρό καμπαναριό.

Όταν γιορτάζουν, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 15 Αυγούστου αντίστοιχα, διοργανώνονται μεγάλα πανηγύρια.

Κέντρο της  τουριστικής ζωής του νησιού, διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ουζερί  και μπαράκια, όπως επίσης και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Για τους ιδιοκτήτες σκαφών ο μικρότερος μόλος στο εσωτερικό του λιμανιού, προσφέρει ασφαλές αγκυροβόλιο, ενώ η παραλία Σταυρός που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι είναι από τις ομορφότερες του νησιού.

Οδηγίες Πρόσβασης Ο κεντρικός δρόμος του νησιού συνδέει τον Σταυρό με τους άλλους τρεις οικισμούς την Μεσαριά, το Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα.
Επίσης από το Σταυρό ξεκινούν αρκετά μονοπάτια, που καταλήγουν σε διάφορα μέρη του νησιού, με μεγαλύτερο αυτό που καταλήγει στην Καλοταρίτισσα στα βόρεια.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Πάρκινγκ υπάρχει σε κοινοτικό χώρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του λιμανιού.

Related posts