Κέρος

Κέρος

Η Κέρος, βρίσκεται ανάμεσα στα Κουφονήσια και την Αμοργό και στην κυκλαδική περίοδο υπήρξε τόσο σημαντική όσο η Δήλος στην κλασική αρχαιότητα.

Πλούσια σε λευκό λεπτόκοκκο μάρμαρο, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού με την αρχαία πόλη της κτισμένη στο κομμάτι που την ένωνε με τη γειτονική νησίδα Δασκαλειό, που σήμερα είναι βυθισμένο στη θάλασσα.

Οι ανασκαφές στο δυτικό τμήμα του νησιού, έχουν φέρει στο φως ευρήματα εξαιρετικής σημασίας που περιλαμβάνουν πάνω από 100 μαρμάρινα ειδώλια, μεταξύ των οποίων τα αγαλματίδια σύμβολα του αρπιστή και του αυλητή, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας καθώς και το εντυπωσιακό σε μέγεθος ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας ύψους 1,40 μέτρων.

Η παλαιότερη γνωστή αρχαιολογική αναφορά είναι αυτή του U. Kohler το 1884, o οποίος αποδίδει σε τάφο του νησιού (χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τη θέση) τα δύο διάσημα ειδώλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον αρπιστή («τριγωνιστή») και τον αυλητή μαζί με δύο γυναικεία ειδώλια του κανονικού τύπου με διπλωμένα τα χέρια, που όπως γνωρίζουμε σήμερα, ανήκουν στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περιόδο.

Ένα ακόμη ειδώλιο αρπιστή, σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, φέρεται να έχει προέλθει από εκεί, όπως επίσης και μια μεγάλη κεφαλή ειδωλίου, η οποία εκτίθεται στο Λούβρο.

Στα κλασικά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα Κέρεια και υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Τον μεσαίωνα υπήρξε ορμητήριο πειρατών, ενώ αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας της Αμοργού.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος και ανήκει στα Κουφονήσια.

Θα φθάσετε με ναυλωμένο καΐκι από το Πάνω Κουφονήσι.

Related posts