Βαθύ Λιμενάρι

Βαθύ Λιμενάρι

Στη χερσόνησο που ορθώνεται στα ανατολικά του κόλπου Βαθύ Λιμενάρι, βρέθηκαν ερείπια οικισμού Γεωμετρικής Εποχής, που είχε κτισθεί πάνω στα απομεινάρια παλαιότερου οικισμού της Εποχής του Χαλκού. 

Οι ανασκαφές, που έγιναν σταδιακά από το 1968 έως το 1973, έφεραν στο φως μέρος του οχυρωματικού τείχους, καθώς και 12 ορθογώνια κτήρια, από τα οποία τα περισσότερα ήταν δίχωρα, με επίπεδη στέγη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για τον αρχαίο οικισμό της Δονούσας είναι ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Κυκλαδικούς οικισμούς αυτής της περιόδου που είναι οχυρωμένος. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού στη νότια πλευρά βυθίστηκε στη θάλασσα.

Η πλούσια συλλογή κεραμικών που βρέθηκε στον οικισμό περιλαμβάνει μεγάλα αγγεία για αποθήκευση και μεταφορά υγρών, μικρότερα επιτραπέζια αγγεία, μαγειρικά σκεύη κ.ά., και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

Όρμος Βαθύ Λιμενάρι 22850 51600, 22850 29107
22850 51639 Δωρεάν είσοδος

 

Οδηγίες Πρόσβασης Η πρόσβαση στον όρμο Βαθύ Λιμενάρι γίνεται είτε από τη θάλασσα ή από μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό της Μεσσαριάς.

Related posts