Διαδρομή 11: Κυνίδαρος-Εγγαρές

Διαδρομή 11: Κυνίδαρος-Εγγαρές

Κυνίδαρος – Γεφύρι Απάνω Μύλου – [Χάλαντρα (Άγ. Αρτέμιος & Δημήτριος] – Άγ. Γεώργιος – Πύργος Πραντούνα – Μέσα Γειτονιά – [Μοναστηριώτισσα] – Εγγαρές

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Κυνιδάρου, του κατ’ εξοχή χωριού των λατόμων του ναξιακού μαρμάρου, με τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράδοση.Αφού διασχίσει ανηφορικά τον οικισμό μέσα από σκαλωτά σοκάκια, ο περιηγητής κινείται βορειοανατολικά κατά μήκος αγροτικού δρόμου. Όταν η πορεία αρχίζει να παίρνει κατηφορική κλίση, συνεχίζεται σε λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο σε αρκετά σημεία διακόπτεται ή εναλλάσσεται με το δρόμο. Ευρύ είναι το οπτικό πεδίο προς την περιοχή των Χαλάντρων.

Φτάνοντας στις όχθες του ποταμού, που πλαισιώνονται από 6 ιστορικούς νερόμυλους, εντυπωσιάζει το λιθόκτιστο δίτοξο γεφύρι και ο παρακείμενος Μύλος “του Χατζή” (18ος αι.) Στο σημείο αυτό, παράκαμψη της διαδρομής οδηγεί ανατολικά από αγροτικό δρόμο στα επιφανή μνημεία του Αγίου Αρτεμίου (μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής του 18ου αιώνα) και του βυζαντινού ημιερειπωμένου συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου.
Η κύρια πορεία συνεχίζεται δυτικά από το γεφύρι του Μύλου στο παραποτάμιο μονοπάτι, μέσα σε πυκνή δενδρώδη βλάστηση, συναντώντας νερόμυλους και μικρούς καταρράκτες ανάμεσα στα βράχια.

Βαδίζοντας παράλληλα στο νεραύλακα που κατευθύνεται στις Εγγαρές, ο οδοιπόρος διασχίζει την εύφορη περιοχή της Λαγκάδας, αντικρίζοντας διαδοχικά νέα σειρά νερομύλων – όπου ξεχωρίζει το συγκρότημα της Φάμπρικας – και το γραφικό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Κατηφορίζοντας στη ρεματιά, το τοπίο βρίθει από νερά και βλάστηση πλούσια σε πλατάνους και καλαμιώνες. Δεσπόζουν το επιβλητικό τετράτοξο υδραγωγείο – μετά από το οποίο παρακαμπτήριο μονοπάτι ανηφορίζει προς το σπήλαιο με το μονύδριο της Γέννησης – και ο πύργος των προκρίτων Πραντούνα (18ος αι.)

Στο τελευταίο τμήμα της, η διαδρομή συνεχίζεται και πάλι σε στενό αμαξιτό δρόμο, περνώντας από τον παραδοσιακό αγροτικό οικισμό της Μέσα Γειτονιάς. Μικρή παράκαμψη οδηγεί στο ερειπωμένο βυζαντινό μνημείο της Παναγίας Μοναστηριώτισσας.

Η κατάληξη στις Εγγαρές δίνει τη δυνατότητα στον περιηγητή να επισκεφθεί το ανακαινισμένο παραδοσιακό λιοτρίβι στη βόρεια έξοδο του οικισμού, το βυζαντινό μνημείο του Ταξιάρχη, την πλατειά κοιλάδα με τα ονομαστά περιβόλια της και την ακτή – υδροβιότοπο του Αμμίτη.

Related posts