Κουρουνοχώρι

Κουρουνοχώρι

Το Κουρουνοχώρι είναι ένα από τα 4 πανέμορφα χωριά της κοιλάδας των Μελάνων. Κτισμένο στην καταπράσινη πλαγιά ενός λόφου, λουσμένο στο φως του ήλιου και προφυλαγμένο από τους βόρειους ανέμους, παρέχει ιδανικές συνθήκες για εγκατάσταση, χειμώνα καλοκαίρι.

Τα όμορφα μονώροφα η δίπατα σπίτια του χωριού, έχουν αυλές, κήπους και παράθυρα γεμάτα με λουλούδια, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί το αποκαλούν και ανθοχώρι.

Διάσπαρτα μέσα στο χωριό, τα αρχοντικά των Μαυρογένη, Ντεμαρί, Γαλανού, Κόκκου, η έπαυλη των Καλογραιών, αλλά και η εγχάρακτη επιγραφή με την κορώνα του Όθωνα, υπενθυμίζουν ότι το Κουρουνοχώρι υπήρξε δημοφιλής προορισμός υψηλών προσώπων, και του χαρίζουν ακόμα και σήμερα έναν αέρα αρχοντιάς.

Σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού, ο Πύργος Φραγκόπουλου – Δελλαρόκα, ένας από τους παλαιότερους του νησιού, αλλά και το μουσείο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο και φιλοξενεί τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από το αρχαίο υδραγωγείο της Νάξου.

Το Κουρουνοχώρι σήμερα, αριθμεί περίπου 100 μόνιμους κατοίκους που είναι φιλόξενοι και ευγενικοί, ενώ λειτουργούν και δύο καφέ-εστιατόρια με νόστιμα πιάτα φτιαγμένα από ντόπια προϊόντα.

Η εκκλησία του Σωτήρος, στο κέντρο του χωριού, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Mετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο παπάς ευλογεί σταφύλια, για καλή σοδειά, και στη συνέχεια τα μοιράζει στους πιστούς. Ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή μουσική, χορό, ντόπια φαγητά και κρασί.

Οδηγίες Πρόσβασης  Το Κουρουνοχώρι βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Χώρας – Κυνιδάρου. 
Δυνατότητα Πάρκινγκ  Υπάρχει χώρος στάθμευσης.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς  Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Related posts