Κωμιακή

Κωμιακή

Η Κωμιακή είναι το βορειότερο ορεινό χωριό της Νάξου. Κτισμένη αμφιθεατρικά στις κορυφογραμμές του όρους “Κόρωνος”, έχει ανοιχτό ορίζοντα προς το Ικάριο Πέλαγος, παραμένει όμως αθέατη από τις παράλιες περιοχές.

Το χωριό κατοικείται από την προϊστορική εποχή, όπως καταδεικνύεται από την ύπαρξη του μνημειώδους θολωτού Μυκηναϊκού τάφου στη βόρεια άκρη του αλλά και από το όνομά του, Κωμιακή, που παραπέμπει στην ύπαρξη αρχαίου οικισμού στην περιοχή που έφερε το όνομα Κώμη.

Επίσης η ύπαρξη φράγκικου κάστρου στο κέντρο του χωριού και μάλιστα σε στρατηγικό σημείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τοπωνύμιο Κωμιακή αναφέρεται σε έγγραφα από το 1537, φανερώνουν ότι η ζωή στον οικισμό συνεχίστηκε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας-Τουρκοκρατίας.

Σήμερα το χωριό χωμένο μες το πράσινο και περικυκλωμένο από περιβόλια και αμπέλια, έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό, και φημίζονται για την αγάπη τους στη μουσική και την παράδοση.

Τα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνουν τον υστεροβυζαντινό ναό της Θεοσκέπαστης, στο κέντρο του οικισμού, καθώς και τα ανακαινισμένα και πλέον επισκέψιμα κτήρια του ελαιοτριβείου, του νερόμυλου και του παραδοσιακού πατητηριού, που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό.

Επίσης η Κωμιακή διαθέτει δημοτικό σχολείο και Πνευματικό Κέντρο που λειτουργούν και σαν συνεδριακοί χώροι, καθώς επίσης και αρκετά καφενεία και ταβέρνες όπου σερβίρονται νόστιμα πιάτα με τοπικά προϊόντα (κρέας, τυριά) αλλά και το ονομαστό κρασί της Κωμιακής.

Ο ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου με θρησκευτικές τελετές και πανηγύρι την παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

Στη Κωμιακή επίσης τηρούνται κάθε χρόνο τα έθιμα της Αποκριάς και του Κλήδονα, καθώς και το πασχαλινό έθιμο της Κούνιας, που διαρκεί από τη Δευτέρα του Πάσχα μέχρι Της Αναλήψεως, και θέλει τους νέους του χωριού να στήνουν αυτοσχέδιες κούνιες στα κλαδιά των δένδρων και να κουνάνε τα κορίτσια απαγγέλοντας τους αυτοσχέδιους στίχους.

Οδηγίες Πρόσβασης  Η Κωμιακή βρίσκεται στο κεντρικό οδικό δίκτυο Χώρα – Εγγαρές – Απόλλωνας. 
Δυνατότητα Πάρκινγκ  Υπάρχει χώρος για στάθμευση.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς  Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία με αρκετά δρομολόγια καθημερινά.

Related posts