Μεσαριά

Μεσαριά

Η Μεσαριά είναι ένας μικρός οικισμός στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσας, περίπου 2 χλμ. από την Παναγιά (Xώρα), το μεγαλύτερο χωριό.

Η δόμηση έχει μικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτελούμενη κυρίως από παλιά σπίτια, αλλά και αρκετά καινούργια που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια –κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Εδώ οι μόνιμοι κάτοικοι σε σχέση με τη Χώρα είναι αρκετά λιγότεροι αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Τα σπίτια είναι κυρίως παλιά και γραφικά αλλά υπάρχουν και αρκετά καινούργια που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια – κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Ο παλιός ανεμόμυλος και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο του 1909 αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη, ενώ στην ψηλότερη, βραχώδη περιοχή της Μεσαριάς υπάρχει ένας δεύτερος ανεμόμυλος και μερικές παλιές εγκα-ταλελειμμένες πετρόχτιστες κατοικίες, που αναδίδουν το άρωμα αλλοτινών εποχών.

Μετά τη Μεσαριά υπάρχουν αμπελώνες και η μεγάλη, σχεδόν επίπεδη, έκταση του Κάμπου, που καλλιεργείται και είναι καλό βοσκοτόπι.

Επίσης από τη Μεσαριά ξεκινούν οι διαδρομές που οδηγούν στις παραλίες, Γερο-λιμνιώνας, Φύκιο, Αυλάκι του Παπά και Ψιλή Άμμος που από πολλούς θεωρείται η ωραιότερη παραλία του νησιού.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περιορισμένο και συνδέει κυρίως το λιμάνι με την Χώρα και τη Μεσαριά ενώ στις περισσότερες παραλίες καταλήγουν χωματόδρομοι που όμως είναι βατοί και σύντομοι.

Related posts