Παναγιά

Παναγιά

Παναγιά, ή Χώρα, είναι o μεγαλύτερος από τους δύο οικισμούς του νησιού, περίπου στο κέντρο του. Απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι Μερσίνι και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μονίμου πληθυσμού των περίπου 250 κατοίκων.

Το χωριό, που πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας, αναπτύχθηκε σε ύψωμα με υπέροχη θέα στη θάλασσα σε εποχές που υπήρχε ακόμη ο φόβος των πειρατών, για να παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η δόμηση είναι πυκνή, με παλιά κυκλαδίτικα σπίτια που στολίζονται από βασιλικούς και μπουκαμβίλιες – αλλά και μερικά καινούργια, λιγότερο παραδοσιακά.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, με την περίφημη εικόνα της Παναγιάς, μια σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου από τον Ακάθιστο Ύμνο.

Κατά μήκος του κύριου δρόμου υπάρχουν αρκετά εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες με καλό φαγητό και καφενεία, ενώ ο οικισμός διαθέτει και αρκετά καταλύματα.

Από το ανατολικό άκρο του χωριού ξεκινούν δύο χωματόδρομοι που οδηγούν ο ένας προς τις παραλίες του Αλμυρού, του Λιόλιου και της Αλιγαριάς και ο άλλος προς το Λιβάδι.

Όλες αυτές οι διαδρομές συνδέονται με περιφερειακό δρόμο ώστε να αποφεύγεται η είσοδος οχημάτων στον οικισμό.

Οδηγίες Πρόσβασης Υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι, Μερσίνι, στην Παναγιά

Related posts