Η Δική μου Νάξος: “Από τη Νάξο Αγαπώ όχι Πέντε, αλλά Χίλια Πέντε Πράγματα”

Η Δική μου Νάξος: “Από τη Νάξο Αγαπώ όχι Πέντε, αλλά Χίλια Πέντε Πράγματα”

Με οικογενειακή καταγωγή από τη Χίο, ο κ. Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας στη Νάξο.

Ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος δημότης Νάξου. Για πάνω από 50 χρόνια έχει εργαστεί σε μερικές από τις πιο σημαντικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Νάξο: στο Ναό της Δήμητρας στο Γύρουλα, στην προϊστορική Μυκηναϊκή πόλη της Γρόττας, στο αρχαίο υδραγωγείο του νησιού, στο ναό του Διονύσου στα Ύρια και άλλα.

Με οικογενειακή καταγωγή από τη Χίο, ο κ. Λαμπρινουδάκης έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας στη Νάξο.

Επισκέφθηκε το νησί για πρώτη φορά ως φοιτητής του Πανεπιστημίου και εργάστηκε σε ανασκαφές υπό την διεύθυνση του αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέον στις αρχές του ’60. Αργότερα, το 1976 ο ίδιος ανέλαβε το έργο των ανασκαφών στο νησί.

Εκεί συνάντησε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του, η οποία είναι από τη Νάξο.

Σήμερα, συνεργάζεται με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων προκειμένου να βοηθήσει στην διαμόρφωση των συνθηκών για την αποκατάσταση του Πύργου του Χειμάρρου, ενός επίσης μοναδικού μνημείου της Νάξου από τον 4ο π.Χ. αιώνα, το οποίο σώζεται σχεδόν ακέραιο.

Τον συναντήσαμε πρόσφατα σε μια αποστολή δημοσιογράφων στο Ναό της Δήμητρας, στο Γύρουλα Σαγκρίου και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας πέντε από τα αγαπημένα του πράγματα για τη Νάξο, ο οποίος μας είπε “Από τη Νάξο αγαπώ όχι πέντε, αλλά χίλια πέντε πράγματα. Αλλά ας μείνουμε στα πέντε:»…

#1 Τη Γνήσια Φύση
«Αγαπώ τη γνήσια φύση της Νάξου, με την εξαιρετική εναλλαγή των τοπίων της, με καταπράσινες ρεματιές και μικρά λιβάδια, με ανήσυχα υψώματα που σε καλούν να τα κατακτήσεις και με τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου όπου το νερό παίρνει ένα απίθανο γαλαζοπράσινο χρώμα από την άμμο με ανάμεικτους χοντρούς κόκκους άσπρου μαρμάρου και καφέ γρανοδιορίτη».

#2 Τους Ανθρώπους
«Αγαπώ τους ανθρώπους του νησιού, για την απλότητα, την καλοσύνη, τη φυσική τους ευγένεια, την αισιοδοξία τους και τη ζωντάνια τους (ιδίως όταν χορεύουν), ιδιότητες που απολαμβάνω πλουσιοπάροχα στη Νάξια γυναίκα μου».

#3 Την Πολιτισμική Ιστορία του Νησιού
«Εκτιμώ ιδιαίτερα την πολιτισμική ιστορία του νησιού. Η ιστορία του από την 4η π. Χ. χιλιετία μέχρι τις μέρες μας προσφέρεται στα μάτια του επισκέπτη του νησιού μέσα από πολυάριθμα μνημεία όλων των εποχών, σπαρμένα σε όλο το νησί, αρχαίου ναούς, πύργους, κάστρα, εκκλησίες, παραδοσιακά σπίτια – όλα στο ανθρώπινο μέτρο και κάποια από αυτά πρωτοπόρα στην εξέλιξη του πολιτισμού».

#4 Τα Προϊόντα της Βόρειας Νάξου
«Μ’ αρέσουν ιδιαίτερα τα τυριά και το κρασί της βόρειας Νάξου».

#5 Ν’ αγναντεύω το Ατέλειωτο Πέλαγος
«Μ’ αρέσει ν’ αγναντεύω το ατέλειωτο πέλαγος, ήρεμο ή φουρτουνιασμένο από το ύψος του Σταυρού, βόρειου ακρωτηρίου του νησιού».

Related posts