Κούροι στα Aρχαία Λατομεία Μαρμάρου (περιοχές Φαράγγι και Φλεριό, Μέλανες)

Κούροι στα Aρχαία Λατομεία Μαρμάρου (περιοχές Φαράγγι και Φλεριό, Μέλανες)

Στην ευρύτερη περιοχή του Φλεριού έχει εντοπιστεί ένας από τους δύο σημαντικότερους πυρήνες εξόρυξης ναξιακού μαρμάρου στην αρχαιότητα (ο δεύτερος βρίσκεται στην περιοχή Απόλλωνας).

Η περιοχή βρίθει καταλοίπων λατόμευσης (χαρακτηριστικά ίχνη αρχαίων λατομιών, όπως φάλκες, ορθογώνιες οπές σφηνών, σειρές μικρών κυκλικών οπών από βελόνι, πληθώρα λατύπης) και κυρίως, φιλοξενεί δύο ημίεργα ανδρικά γυμνά αγάλματα (κούρους) υπερφυσικών διαστάσεων, τα οποία χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 6ου αι. π.Χ.

Τέτοιου μεγέθους έργα στην αρχαιότητα δουλεύονταν χονδρικά στο λατομείο (για να μην καταστραφεί κατάτη μεταφορά η τελική επιφάνειά τους) και ολοκληρώνονταν στον τόπο προορισμού τους.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι προφανές ότι κατά τη μεταφορά τους από τις πλαγιές του λατομείου προς την κοιλάδα του ποταμού κάποιο ατύχημα έγινε αφορμή να σπάσει τμήμα τους (στον κούρο στο Φαράγγι στα σκέλη, στον κούρο στο Φλεριό στο δεξιό πόδι) με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν.

Η ατυχής έκβαση της μεταφοράς τους αναδεικνύει εύγλωττα τις δυσκολίες και την αγωνία των λατόμων της εποχής, που αναζητούσαν στο γειτονικό ιερό στις πηγές του Φλεριού στο πρόσωπο των γιγάντων Ώτου και Εφιάλτη παραστάτες στο επίπονο έργο τους.

 

 Όλο το εικοσιτετράωρο  Φαράγγια και Φλεριό
 22850 62229, 22850 22725  22850 22725
 Η είσοδος είναι δωρεάν

 

Οδηγίες Πρόσβασης To ΚΤΕΛ Νάξου πραγματοποιεί δρομολόγια έως το χωρικό Μύλοι (περίπου 800μ πριν τον αρχαιολογικό χώρο). Υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα μονοπατιών με ευανάγνωστη σήμανση που οδηγεί από την κοίτη στου ποταμού στα αγάλματα.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχει διαμορφωμένο parking.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Related posts