Πάμε στο Πανηγύρι!

Πάμε στο Πανηγύρι!

Στα πανηγύρια της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων ο χορός, το τραγούδι και το φαγητό ενώνονται ώστε να συνθέσουν ένα πλαίσιο όπου οι ντόπιοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ξεφαντώσουν μέχρι το πρωί.

1. Νάξο
Ο Εορτασμός της Παναγίας γίνεται σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στο Φιλώτι …
Παρασκευή 15 Αυγούστου: Φιλώτι: Πανηγύρι Παναγίας Φιλωτίτισσας: Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, στο κέντρο του χωριού, ορχήστρα που την απαρτίζουν μέλη και αθλητές του Σωματείου μας, προσφέρει για ένα διήμερο σε ντόπιους και επισκέπτες του χωριού, παραδοσιακή μουσική και χορό με πολλή μεγάλη επιτυχία. Το πανηγύρι του χωριού είναι το μεγαλύτερο στο νησί αφού συγκεντρώνει πάνω από 10.000 ντόπιους και παραθεριστές. Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο ΖΕΥΣ».

2.Στην Ηρακλειά
Παρασκευή 15 Αυγούστου: Πανηγύρι Παναγίας – Στις 15 Αυγούστου κάθε έτους μετά τη λειτουργία γίνεται πανηγύρι στην αυλή του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στον οικισμό Παναγία. Προσφέρεται φαγητό, κρασί και γλυκά σε όλο τον κόσμο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνήθως στήνεται παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική σε κάποια από τις ταβέρνες του νησιού.

3.Στη Σχοινούσα
Παρασκευή 15 Αυγούστου: Πανηγύρι – Η Κοίμηση της Θεοτόκου – γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς στις ταβέρνες του νησιού.

4.Στα Κουφονήσια
Παρασκευή 15 Αυγούστου: Πανηγύρι Κάτω Κουφονήσι – – Τον Δεκαπενταύγουστο, όλοι οι κάτοικοι του νησιού ταξιδεύουν με καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι για το πανηγύρι της Παναγίας. Μετά τη λειτουργία προσφέρονται τοπικά εδέσματα που συνοδεύουν τις αρτοκλασίες των πιστών. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών και ακολουθούν κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών.

5.Στη Δονούσα
Παρασκευή 15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας – Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον οικισμό του Σταυρού όπου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας. Συμμετέχουν όλοι όσοι βρίσκονται στο νησί αλλά και πολλοί ακόμα που έρχονται, από τα γύρω νησιά των Μικρών Κυκλάδων.Το γλέντι γίνεται στο λιμάνι, με εκλεκτά εδέσματα, κρασί, και ζωντανή μουσική, με κύριο όργανο το βιολί, που κρατάει μέχρι το πρωί.

Related posts