Σχοινούσα: Διακοπές Εν Πλω και Όχι Μόνο

Σχοινούσα: Διακοπές Εν Πλω και Όχι Μόνο

Η Σχοινούσα είναι ένα νησί με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια βραχώδη ομορφιά που τα ανακαλύπτει ο επισκέπτης περπατώντας στα μονοπάτια σε διαφορά σημεία και οικισμούς του νησιού. Οι χωματόδρομοι και φυσικά τα μονοπάτια οδηγούν σε πάνω από 20 κολπάκια και παράλιες… ιδανικά για beach hopping!

Η τοπική κουζίνα και σπεσιαλιτέ της Σχοινούσας έχουν διακριθεί και θεωρούνται από τα καλύτερα της περιοχής, ειδικά το φάβα (γνωστό ως κατσούνι) το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ γαστρονομίας της Σίφνου το 2012.

Τα τελευταία χρόνια η Σχοινούσα αναδεικνύεται  ανάμεσα σε άλλους προορισμούς αναρρίχησης, προσθέτοντας άλλη μια δημοφιλή δραστηριότητα στο νησί αφού ήδη είναι γνωστό για ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στη  περιφέρεια των Κυκλάδων.

Το νησί γοητεύει ακόμα περισσότερα όταν μάθει κανείς την ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, η Σχοινούσα ερημώθηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της Μονής Χοζοβιώτισσας, στο γειτονικό νησί της Αμοργού. Μετά την ελληνική ανεξαρτησία, τη δεκαετία του 1820, η μονή χορήγησε το δικαίωμα εγκατάστασης σε ορισμένες οικογένειες από την Αμοργό για να καλλιεργήσουν τη γη. Η σημερινή κάτοικοι του νησιού είναι κυρίως απόγονοι των εποίκων της Αμοργού.

Σήμερα το νησί έχει ζωή, λόγω της ανάπτυξης και του τουριστικού τομέα, ενώ η δημιουργία Γυμνασίου και Λυκείου συνέβαλαν στην παραμονή και των νέων στη Σχοινούσα.

Τα Bασικά:

Πρόσβαση από Νάξο (Σημείωση – Oι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν. Παρακαλούμε να επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα η με τις εταιρείες αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών γραμμών για συγκεκριμένες πληροφορίες και δρομολόγια.):

Δρομολόγια-όλο το χρόνο

• Καθημερινά -τοπική γραμμή πλοίου, Express Skopelits (περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά) – εκτός Κυριακής
• Δρομολόγια με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά – 3 φορές την εβδομάδα (περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά)

Τοποθεσία: Νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς

Έκταση: 8.5 τ.χλμ

Πληθυσμός: Περίπου 225 μόνιμους κάτοικους

Παραλίες Προσβάσιμες με τα Πόδια/Καικι: 24

Γνωστό για: ο κύριος όρμος, το Μερσίνι, που είναι και το λιμάνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στη περιφέρεια των Κυκλάδων.

Τι πρέπει να δοκιμάσετε/αγοράσετε: Βραβευμένη φάβα

Να ξέρετε ότι …: Το νησί έχει ελικοδρόμιο, αλλά οι μεταφορές στο νησί γίνονται με τα πόδια/καΐκι

Καλύτερη εποχή να επισκεφθείτε το νησί: Τέλος Μαΐου–τέλη Σεπτεμβρίου

Related posts