Το θεατρικό μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

Το θεατρικό μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

Από το καλοκαίρι του 2016, λειτουργεί για το κοινό, το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη γενέτειρά του, τη Νάξο. Το πετρόκτιστο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται, είναι σε ιδανικό σημείο, διότι στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, δώρισε στο Μουσείο προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο θεάτρου και πολιτισμού, να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη με βιβλία και μελέτες γύρω από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και γύρω από το θέατρο γενικότερα και να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Μουσείο μπορεί ο επισκέπτης να δει το γραφείο, τη βιβλιοθήκη και προσωπικά αντικείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, τις δυο τηβέννους από τα Πανεπιστήμια Κύπρου (1996) και Θεσσαλονίκης (1999), όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, αφίσες, μακέτες και προγράμματα παραστάσεων, προσωπικά έγγραφα, έργα μικρογλυπτικής, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, τιμητικές πλακέτες. Επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει προβολές ψηφιοποιημένων συνεντεύξεών του, ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησε ή έγραψε το σενάριο, να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν ήδη εκδοθεί καθώς και μεταφράσεις αυτών.

Το αρχείο μεταφέρεται και η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται διαρκώς, ώστε να αποτελέσει Κέντρο Μελέτης και Έρευνας, τόσο του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

Οργανώνονται Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και Εργαστήρι Δημιουργικής θεατρικής γραφής, διαλέξεις, προβολές ταινιών, συναυλίες και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

 

   Δευτέρα – Σάββατο    11.00 – 14.00 & 19.00 – 22.00
   22850 23619    2€, 1€ (μειωμένο)

Related posts