Ανεμόμυλοι

Ανεμόμυλοι

Ανεμόμυλοι υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Νάξου, όμως οι πιο ενδιαφέροντες βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Βίβλου ή Τρίποδες, πάνω σε μικρό λόφο.

Πρόκειται για τρεις γραφικούς ανεμόμυλους που είναι χτισμένοι κατά το 19ο αιώνα και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του χωριού.

Μαζί με τον ανεμόμυλο του Σκάρκου, που βρίσκεται στην έξοδο του χωριού προς την Πλάκα και τους ερειπωμένους μύλους του Στρούμπουλα, αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και συνδέονται άμεσα με την οικονομική και ιστορική εξέλιξη του χωριού.

Είναι κυλινδρικά διώροφα πέτρινα κτίρια, στα οποία χρησιμοποιούνταν η αιολική ενέργεια για το άλεσμα των σιτηρών και την παραγωγή αλευριού, κατά την προβιομηχανική εποχή. Αποτελούνταν από δύο ορόφους, οι οποίοι συνδέονταν μεταξύ τους με εσωτερική ξύλινη σκάλα.

Στον επάνω όροφο βρισκόταν ο άξονας, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και οι μυλόπετρες με τις οποίες γινόταν η άλεση των σιτηρών, ενώ ο κάτω όροφος λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

Τα πτερύγιά τους ήταν πάνινα, με μήκος 5-15 μέτρα και πλάτος το 1/5 του μήκους τους. Την εποχή της λειτουργίας τους γραφική φιγούρα ήταν οι μυλωνάδες, που ήταν τραγουδισμένοι από τη λαϊκή ποίηση.

Από τον λοφίσκο στο οποίο βρίσκονται, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μαγευτική θέα προς τη θάλασσα και την Πάρο και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα.

Ένας άλλος ανεμόμυλος βρίσκεται έξω από το χωριό Απείρανθος.

 

  Βίβλος (Τρίποδες) tripodesnaxou.gr/tripodes-naxou-anemomiloi.htm
  Δωρεάν

 

Οδηγίες Πρόσβασης Στην είσοδο, αλλά και σε διάφορα σημεία του χωριού, υπάρχουν σχετικές πινακίδες που κατευθύνουν τον επισκέπτη στον λοφίσκο με τους Ανεμόμυλους. 
Για τον μύλο του Σκάρκου, (από τον κεντρικό δρόμο Χώρας-Βίβλου), στρίβουμε δεξιά στον δρόμο προς Πλάκα (υπάρχει σχετική πινακίδα) και συνεχίζουμε για 500 μ. περίπου. Ο μύλος βρίσκεται στα δεξιά μας, πάνω σε μικρό ύψωμα.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Related posts