Αρχαίες Κρήνες στη Γαλήνη

Αρχαίες Κρήνες στη Γαλήνη

Ένας πολύ όμορφος περίπατος σε ένα παλαιό μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στη Γαλήνη θα σας μεταφέρει στο βυζαντινό παρελθόν της Νάξου.

Πρόκειται για το μονοπάτι που οδηγεί στις αρχαίες κρήνες, της περιοχής Μεσονήσι, η οποία αποτελεί τμήμα παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μοναχοί του νησιού.

Το μονοπάτι ξεκινούσε από εκεί που αρχίζει σήμερα ο αυτοκινητόδρομος Χώρα-Γαλήνη-Εγγαρές.

Με νοτιοανατολική πορεία, περνούσε αρχικά από το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Θεολογάκι), από όπου η θέα προς τη Χώρα είναι πανοραμική.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας βόρεια πορεία, περνούσε από την κορυφή Ξύδι ανάμεσα σε βραχώδη πετρώματα πλουτωνίου και αναβαθμίδες παλαιών καλλιεργούμενων εκτάσεων και οδηγούσε στη λεκάνη που ονομάζεται Μεσονήσι.

Μέσα σε αυτή τη λεκάνη βρίσκονται τρεις αρχαίες κρήνες. Η πρώτη με τη δεξαμενή της βυζαντινών χρόνων είναι κτισμένη στα όρια του ρέματος που διασχίζει την περιοχή ενώ λίγο πιο κάτω και πλάι στο μονοπάτι βρίσκεται και η δεύτερη αρχαία κρήνη με την δεξαμενή της.

Ακόμη και σήμερα οι κρήνες έχουν νερό όλο το χρόνο. Από αυτές τις κρήνες έπιναν νερό οι διερχόμενοι από το μονοπάτι και οι καλλιεργητές της περιοχής πότιζαν τα κτήματα τους.

Η τρίτη αρχαία δεξαμενή βρίσκεται επίσης πλάι στο μονοπάτι λίγο παρακάτω.

Δίπλα της υπάρχουν σημάδια αρχαίου εργαστηρίου άλεσης καρπών, που είναι μοναδικό στη Νάξο, μαρμάρινες αρχαίες λεκάνες καθώς και η επιγραφή «ΑΘΗΝΑΙΣ» σκαλισμένη σε μαρμάρινη πλάκα, που ίσως δηλώνει τόπο λατρείας.

Το μονοπάτι συνεχίζει και οδηγεί στη Γαλήνη, στην εκκλησία της Παναγίας Ατταλιώτισσας, στην Μονή Υψηλοτέρας και από εκεί μέσα από τον κάμπο των Εγγαρών καταλήγει στη Μονή Φανερωμένης.

Το μονοπάτι είναι πανέμορφο και βατό ακόμα και σήμερα.

Οδηγίες Πρόσβασης Η περιοχή Μεσονήσι, απέχει περίπου 500μ από τη Γαλήνη και είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες

Related posts