Απόλλωνας

Απόλλωνας

Ο Απόλλωνας είναι το επίνειο της Κωμιακής, στα βορειοανατολικά παράλια της Νάξου.

Κατοικημένος από την αρχαιότητα, κυρίως εξ’ αιτίας του αρχαίου λατομείου μαρμάρου που εκτείνεται δυτικά και βόρεια του οικισμού, είναι γνωστό ότι υπήρξε το λιμάνι απ’ όπου μεταφέρονταν τα μάρμαρα εκτός Νάξου, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των αρχαίων λατομείων. Ο τεράστιος κούρος του Απόλλωνα, κείτεται ακόμα μερικά μέτρα πριν από την είσοδο του χωριού, ενώ απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού έχουν βρεθεί στη θέση «Μάρμαρα».

Αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής του Απόλλωνα αποτελούν επίσης και τα ερείπια του προϊστορικού κάστρου του Καλογέρου, που υψώνεται στη βουνοκορφή πάνω από τον όρμο.

Σήμερα ο Απόλλωνας, είναι ο πιο ανεπτυγμένος τουριστικά οικισμός της βόρειας Νάξου. Με γραφικά άσπρα σπιτάκια που απλώνονται πίσω από μια όμορφη αμμουδερή παραλία, αλλά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ, προσφέρεται για χαλαρωτικές διακοπές αλλά και για εξερεύνηση της γύρω περιοχής που είναι γεμάτη από μοναδικά αξιοθέατα.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, οπότε και τελείται θεία λειτουργία. Την παραμονή της γιορτής, στις 28 Αυγούστου, τελείται εσπερινός και ακολουθεί περιφορά της εικόνας, ενώ αργότερα στήνεται παραδοσιακό πανηγύρι στις ταβέρνες του χωριού.

Επίσης στον Απόλλωνα, κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου, γίνεται και η Γιορτή του Ψαρά, με εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ευλογία των υδάτων και των καϊκιών, και στη συνέχεια με παραδοσιακό πανηγύρι.

Οδηγίες Πρόσβασης Ο Απόλλωνας συνδέεται με τη Χώρα Νάξου και με όλα τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τον δυτικό άξονα Χώρα – Εγγαρές – Απόλλωνας και με τον κεντρικό άξονα Χώρα – Σταυρός Κεραμωτής – Απόλλωνας. 
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχει χώρος για στάθμευση.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία με αρκετά καθημερινά δρομολόγια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Related posts