Απείρανθος

Απείρανθος

Το χωριό Απείρανθος, ή τ’ Απεράθου στην τοπική διάλεκτο, είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Φανάρι, σε υψόμετρο 600μ. και 28χλμ. από τη Χώρα της Νάξου.

Ενετικοί πύργοι, όμορφα, παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα πλακόστρωτα σοκάκια με καμάρες από πάνω τους, γραφικές πλατείες και η ποιητική διάθεση των Απειρανθίων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια σπάνια ατμόσφαιρα στα νησιά των Κυκλάδων.

Οι κάτοικοί του θεωρείται ότι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από άλλες περιοχές (π.χ. Κρήτη, Μικρά Ασία). Τα ήθη και τα έθιμα, η τοπική γλώσσα της Απείρανθου διαφέρουν αρκετά από άλλα χωριά της Νάξου.

Αυτή η μικρή αλλά ιδιαίτερα ενεργητική κοινότητα έχει αναπτυχθεί διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο το τοπικό της χρώμα, η βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου είναι η μεγαλύτερη στις Κυκλάδες και διαθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και ένα γυναικείο υφαντικό συνεταιρισμό.

Στην είσοδο του χωριού διακρίνεται ο εντυπωσιακός Πύργος Ζευγώλη (17ος αιώνας), χτισμένος σε βράχο. Είναι επίσης η αφετηρία για μια περιήγηση στα μαρμάρινα σοκάκια, πριν καταλήξετε στην πλατεία με τα καφέ.

Η εκκλησία της Παναγίας της Απεραθίτισσας, χτισμένη τον 18ο αιώνα, έχει επιβλητική παρουσία στον κεντρικό δρόμο. Η Απείρανθος έχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα μουσεία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί κυρίως ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό Μουσείο παρουσιάζει μερικά σπάνια και μοναδικά αντικείμενα μεταξύ των περίπου 2.000 εκθεμάτων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιλαμβάνει μια συλλογή από την πανίδα, τη χλωρίδα και ένα μικρό ενυδρείο της περιοχής, ενώ το Λαογραφικό μουσείο διαθέτει υφάσματα, κεντήματα και εργαλεία. Επίσης, δεν πρέπει να χάσετε το μικρό Μουσείο Παιδικής Τέχνης Αιγαίου, που ασχολείται με τη σχέση των παιδιών με τα παιχνίδια και όχι μόνο, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, η οποία χρονολογείται στην περίοδο της Εικονομαχίας (9ος αιώνας) και είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία στα Βαλκάνια.

Οδηγίες Πρόσβασης Τακτικά δρομολόγια λεωφορείων συνδέουν την Απείρανθο με τη Χώρα, μέσω Γαλανάδου, Χάλκης και Φιλωτίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον τερματικό σταθμό του ΚΤΕΛ στη Χώρα, τηλ. 2285022291.
Χώροι Στάθμευσης Αυτοκινήτων Υπάρχουν δύο κύριοι χώροι στάθμευσης στο χωριό, στην Παναγία (απέναντι από το νεκροταφείο) και στην Ψαρρή Πλάκα, καθώς και δύο δευτερεύοντες.

Related posts