Ελαιοτριβεία ή Φάμπρικες Κορώνου

Ελαιοτριβεία ή Φάμπρικες Κορώνου

Στον οικισμό της Κορώνου, υπήρχαν πέντε ελαιοτριβεία ή φάμπρικες, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, που είχαν σαν βασική λειτουργία την παραγωγή λαδιού: των Μπουλαματσάδων (Παυλόπουλοι), της εκκλησίας, των Σακελιάδων (Λεγάκιδες), των Εργάκουδων (Κουφόπουλοι), και της Κάτω Γειτονιάς.

Από αυτά, έχουν αποκατασταθεί τα δύο, των Μπουλαματσάδων και της εκκλησίας, που βρίσκονται στην γειτονιά Λειβαδάκι, πολύ κοντά στο Δημοτικό Σχολείο.

Το ελαιοτριβείο των Μπουλαματσάδων είναι ένα πέτρινο μονώροφο κτίριο διαστάσεων 7.30 X 6.80 μ.

Ο εξοπλισμός του αποτελείται από: το αλώνι με τον μαρμάρινο κύλινδρο άλεσης (ένα τεράστιο μονόλιθο που έλιωνε τις ελιές), τον απαραίτητο πάγκο για το γέμισμα των σακιών με τις ελιές (τσουράπες), έναν μαρμάρινο κύλινδρο του 1845 επάνω στον οποίο βρίσκεται ένας μαρμάρινος αρχαίος λύχνος του 5ου π.Χ. αιώνα, όπου τοποθετούσαν τις γεμάτες τσουράπες, μια σιδερένια πρέσα (μέχρι το 1900 η πρέσα ήταν ξύλινη), ένα ξύλινο κατακόρυφο κοχλία (μποτζαργάτης) για το σφίξιμο της πρέσας, και μια σκάφη (λυμπί), που βρίσκεται μπροστά από τη πρέσα.

Επίσης στο χώρο του ελαιοτριβείου, φιλοξενείται και συλλογή εργαλείων ξυλουργού επειδή τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη φάμπρικα στέγαζε το ξυλουργείο του ενός από τους 8 συνιδιοκτήτες.

Το ελαιοτριβείο της εκκλησίας, βρίσκεται πίσω από αυτό των Μπουλαματσάδων, και έχει περίπου την ίδια διάταξη εργαλείων με το προηγούμενο.

Τα άλλα τρία ελαιοτριβεία δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί και δεν είναι επισκέψιμα.

Επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης με την κοινότητα.

  Κόρωνος   22850 51457, 6944 607672

 

Οδηγίες Πρόσβασης Τα δύο επισκέψιμα ελαιοτριβεία έχουν οδική πρόσβαση.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχει δυνατότητα για στάθμευση στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, από το οποίο τα ελαιοτριβεία απέχουν 50 μέτρα.

Related posts