Ορυχεία Σμύριδας

Ορυχεία Σμύριδας

Στις πλαγιές του όρους Αμόμαξη, βορειοανατολικά της Κορώνου, σε έκταση δυόμιση χιλιάδων στρεμμάτων υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες ορυχεία σμύριδας τα οποία χρονολογούνται από την αρχαιότητα (εποχή του χαλκού) μέχρι σήμερα.

Η λειτουργία των σμυριδωρυχείων και η διάθεση της σμύριδας υπήρξε για πολλά χρόνια καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία των γύρω οικισμών που ονομάζονται «σμυριδοχώρια», ενώ οι ιστορίες και οι θρύλοι που ακούγονται ακόμα σ’αυτά τα χωριά για τον κόπο των εργατών και τους κινδύνους του επαγγέλματος, είναι αμέτρητες.

Στα σμυριδοχώρια ανήκουν η Απείρανθος, ο Δανακός, η Κεραμωτή, το Σκαδό, η Μέση αλλά κυρίως η Κόρωνος, οι κάτοικοι της οποίας κατείχαν και εξακολουθούν να κατέχουν τα περισσότερα μερίδια των κοιτασμάτων.

Τα τελευταία χρόνια ενεργά είναι περίπου 50 ορυχεία που φθάνουν μέχρι 600μ βάθος.

Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι στενές είσοδοι και οι δαιδαλώδεις στοές τους, όπως επίσης και τα ονόματά τους που σχετίζονται με παρωνύμια οικογενειών (π.χ. Μπαρουξάδων, Γλέζηδων), με τοπωνύμια της περιοχής (π.χ. Καστελάκι, Σπήλιος ), με μάχες ή πολέμους (π.χ. Σύνταγμα, Τζουμαγιά, Κορέα, Βιετνάμ), με αγιωνύμια και εκκλησιονύμια (π.χ. Αργοκοιλιώτισσα, Άγιος Σπυρίδωνας), με το μέγεθος του ορυχείου (π.χ. Πελώριο), με τον αριθμό των εργαζομένων (π.χ. Σαραντάρα, Εικοσάρα), με ξένες χώρες (π.χ. Αμερικάνα, Αβησσυνία) κ.λ.π.

 

  Κόρωνος   6944 607672
  manmanolis@yahoo.gr   www.smiridanaxos.blogspot.gr

 

Πληροφορίες  Μην επιχειρήσετε να επισκεφθείτε μόνοι σας το εσωτερικό των ορυχείων, καθώς όπως και σε άλλες εγκαταστάσεις του είδους υπάρχουν κίνδυνοι για τον απρόσεκτο επισκέπτη. Η είσοδος σε αυτά γίνεται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με κάποιον ντόπιο που μπορεί να ξεναγήσει τους επισκέπτες, τηλ. 6944607672, Μ. Μανωλά.
Οδηγίες Πρόσβασης Οι είσοδοι πολλών στοών των ορυχείων καθώς και οι εγκαταστάσεις, φαίνονται σε όλη τη διαδρομή του επαρχιακού δρόμου που συνδέει την Κόρωνο με τον Λιώνα.

Related posts