Τρέχουσα κατάσταση του COVID-19 στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Τρέχουσα κατάσταση του COVID-19 στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είναι έτοιμες να σας καλωσορίσουν ξανά! Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είναι έτοιμες να προσφέρουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό φυσικού κάλλους και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε Έλληνες πολίτες και διεθνείς ταξιδιώτες!

 

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες αυτό το καλοκαίρι;
Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είναι ένας από τους covid-free προορισμούς στην Ελλάδα. Επίσης, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων στη Νάξο είναι πολύ εύκολη! Η Νάξος είναι ένα νησί με μεγάλη ακτογραμμή και περισσότερες από 20 παραλίες έτσι η τήρηση των κανονισμών και του social distancing είναι πολύ εύκολη.

Είναι ανοιχτά τα Ελληνικά σύνορα;
Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και των αντίστοιχων NOTAM που εκδόθηκαν από την HCAA, την Ελλάδα μπορούν να την επισκεφτούν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2020, επιβάτες και πτήσεις που φτάνουν από τις παρακάτω χώρες. Αναλυτικά, ο κατάλογος των χωρών έχει ως εξής:
Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία , Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κατάλογος των χωρών καταρτίστηκε μετά από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού λήφθηκαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική πρόταση της Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων .
Οι τουρίστες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς να λάβουν τεστ COVID-19 ή να παραμείνουν σε καραντίνα, αλλά οι υπεύθυνοι υγείας θα διενεργήσουν επιτόπιες εξετάσεις όταν απαιτείται.
Για όλες τις άλλες χώρες, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά τις 15 Ιουνίου, ωστόσο, ο κατάλογος θα ενημερωθεί και θα επεκταθεί από την 1η Ιουλίου 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχοντες περιορισμοί σχετίζονται με το απο πού προέρχονται οι πτήσεις και όχι μεμονωμένες εθνικότητες των ταξιδιωτών.

Έχουν ξαναρχίσει διεθνείς πτήσεις στο “Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών”;
Ναι από τις 15 Ιουνίου, έχουν αρχίσει οι διεθνείς πτήσεις από τις χώρες που προέρχονται από την παραπάνω λίστα.
Οι επιβάτες κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες ανάλογα με την χώρα από την οποία έρχονται στην Aθήνα. Η παρακάτω κατηγοριοποίηση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020.
Ομάδα Α: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Ομάδα Β: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Α,θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.
– Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Β,είτε με απευθείας πτήση είτε με πτήση μέσω χώρας της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.
Επιπλέον, με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η απαγόρευση πτήσεων από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, παρατείνεται έως και 29.06.2020.
Όσοι υπόκεινται σε test για Covid-19 οι οποίοι θα πρέπει να απομονωθούν στο ξενοδοχείο της επιλογής τους έως ότου ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα. Εάν είναι αρνητικοί, οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στον τελικό του προορισμό στη χώρα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επιβληθεί καραντίνα 14 ημερών. Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για απευθείας πτήσεις καθώς και για αυτές που διέρχονται.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου και της Σαντορίνης δέχεται διεθνείς πτήσεις;
Οι πτήσεις στα Διεθνή Αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2020.

Μπορώ να ταξιδέψω με το πλοίο από τα λιμάνια της Ελλάδας;
Ναι, μπορείτε να ταξιδέψετε με πλοία από το κύριο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, αλλά και από τα λιμάνια άλλων νησιών κοντά στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Είναι ανοιχτά τα καταλύματα στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες;
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, τα εποχιακά ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής όπως βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα & στούντιο κ.λπ. άρχισαν να λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου 2020, ενώ τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο τον χρόνο έχουν αρχίσει να λειτουργούν από την 1η Ιουνίου 2020.
Το κατάλυμα, καθώς και οι υπόλοιπες τουριστικές εγκαταστάσεις στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, παρέχουν ανώτερες υπηρεσίες τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τα μέτρα και τις συστάσεις του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (EOΔY). Τα παραπάνω μέτρα σχετίζονται με τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των ιδιωτικών καταλυμάτων, των τουριστικών πρακτορείων, των κατασκηνώσεων και των μαρινών, της εναέριας κυκλοφορίας, των ιδιωτικών και δημόσιων συγκοινωνιών, των εστιατορίων, των μπαρ και των beach bar. Όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού στοχεύουν να παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια στους επισκέπτες καθώς και να προστατεύουν την υγεία των κατοίκων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων καθώς και την υγεία όλων των Ελλήνων και των διεθνών πολιτών που σκοπεύουν να επισκεφθούν τον προορισμό.

Ποιες υπηρεσίες είναι ανοιχτές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες;
Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, οι περισσότερες από τις υπηρεσίες είναι ανοιχτές, όπως καταστήματα, αγορές, εμπορικά κέντρα, φαρμακεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς, καφετέριες, beach bar, εστιατόρια εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα και τις συστάσεις του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (EOΔY). Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία είναι ανοιχτά στο κοινό. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει η υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί, νοσοκομεία, ανελκυστήρες και συνιστάται όταν επισκέπτεστε δημόσιες υπηρεσίες όπως σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και άλλους χώρους λιανικής.

Λειτουργεί η δημόσια συγκοινωνία;
Η δημόσια συγκοινωνία στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα υγείας.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω μολυνθεί με τον Covid-19 στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες;
Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα του κοροναϊού, όπως πυρετό ή βήχα ή έχετε στενή επαφή με το άτομο που έχει μολυνθεί με το Covid-19, μπορείτε να επικοινωνήσετε με:
Εθνική γραμμή βοήθειας για τον κοροναϊό: 1135 (24/7) ή τον αριθμό τηλεφώνου 210 5212054.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές COVID-19 για ταξιδιώτες εδώ.

Related posts