2021: Καλωσήρθατε στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες!- NEW

2021: Καλωσήρθατε στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες!- NEW

Μετακινήσεις στα Νησιά από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας.
α) Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
i) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
ii) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνόεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self test αποδεικνόεται είτε με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης είτε με τη σχετική ένδειξη στο Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/, ή
iii) επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο (2) έως εννέα (9) μήνες μετά τη νόσηση. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από πέντε (5) ετών και άνω.
β) Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.
γ) Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς.
Οι πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς πραγματοποιούνται εφόσον οι επιβάτες:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή
γ) επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο (2) έως εννέα (9) μήνες μετά τη νόσηση.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.
Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.
Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Σχετικά με ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό:
Πηγή: https://travel.gov.gr/#/

Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF μέχρι μία ημέρα πριν την είσοδο τους στη χώρα και την έξοδο από τη χώρα, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σημείο αναχώρησής τους, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση της διαμονής τους, ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση πολλαπλών διαμονών, πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον τη διεύθυνση για τις πρώτες 24 ώρες. Ένα PLF πρέπει να υποβάλλεται ανά οικογένεια.
Οι ταξιδιώτες θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης κατά την υποβολή του PLF.
Οι ταξιδιώτες θα λάβουν το PLF με τον μοναδικό κωδικό γρήγορης απόκρισης (QR) την ημέρα της προγραμματισμένης άφιξής τους στην Ελλάδα και θα ειδοποιηθούν μέσω email (ο κωδικός QR θα παρέχεται σε έναν σύνδεσμο στο email επιβεβαίωσης).
Οι ταξιδιώτες που επιβιβάζονται ή επιβιβάζονται την προηγούμενη ημέρα άφιξης θα επιτρέπεται να το πράξουν όταν εμφανίσουν το email επιβεβαίωσης, καθώς θα λάβουν τον κωδικό QR κατά τη διάρκεια της πτήσης ή του ταξιδιού τους.
Το PLF μπορεί επίσης να βρεθεί στην εφαρμογή Visit Greece και στο travel.gov.gr. Συνιστάται ανεπιφύλακτα όλοι οι επισκέπτες να κάνουν λήψη της εφαρμογής Visit Greece (συμβατή με το GDPR) δωρεάν, πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Αγαπητοί ταξιδιώτες,
Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και ελπίζουμε να απολαύσετε μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία διακοπών.
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ωστε να διασφαλίσουμε πως θα παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Ελλάδα και τη Νάξο. Η υγεία σας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας.
Στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της με ασφαλή και εφικτό τρόπο.
Στις παραγράφους που ακολουθούν, παρέχουμε βήμα προς βήμα έναν οδηγό για το πώς να προετοιμαστείτε πριν ταξιδέψετε στην Ελλάδα από τις 14 Μαΐου.
Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας σας, καθώς και της υγείας των αγαπημένων σας προσώπων και όλων όσων εμπλέκονται στη διαασφάλιση μιας ασφαλούς εμπειρίας φιλοξενίας:

  • Από τις 14 Μαΐου, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR από εργαστήριο δοκιμών, για τη δοκιμή Covid-19 που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξη.
    Αυτό το τεστ είναι υποχρεωτικό για όλους τους τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών άνω των 5 ετών), ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αναχώρησης.
  • Δεν απαιτείται απόδειξη αρνητικής εξέτασης για όλους τους ταξιδιώτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δηλαδή, έχουν περάσει 14 ημέρες από τον τελευταίο εμβολιασμό, ανάλογα με τις απαιτούμενες δόσεις) και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
    Αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
  • Δεν απαιτείται απόδειξη αρνητικής δοκιμής εάν ο ταξιδιώτης έχει αναρρώσει από το COVID τους τελευταίους 9 μήνες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μέσω πιστοποιητικού ανάκτησης που εκδίδεται από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο. Μια άλλη επιλογή είναι ένα πιστοποιητικό θετικού μοριακού αποτελέσματος δοκιμής PCR, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος ανακτήθηκε από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, εκτελέστηκε τουλάχιστον 2 μήνες πριν την άφιξη και μέχρι 9 μήνες πριν την άφιξη.
  • Κάθε ταξιδιώτης που φτάνει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πιστοποιητικό που έχει, μπορεί να υποβληθεί σε τυχαίο έλεγχο υγείας. Εάν έχετε επιλεγεί, λάβετε υπόψη ότι ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση άρνησης, οι αρχές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα. Η επιλογή γίνεται μέσω ενός στοχευμένου συστήματος δειγματοληψίας “EVA” που χρησιμοποιήθηκε επίσης το καλοκαίρι του 2020.
  • Σημαντική διευκρίνιση: Η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα δεν προϋποθέτει ούτε ταυρίζεται με τον εμβολιασμό. Η παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες κατά την άφιξη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ως “διαβατήριο” το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αντισωμάτων.
  • Οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες, χωρίς την απαίτηση για μεταγενέστερη αυτοαπομόνωση είναι: Οι χώρες της ΕΕ και της περιοχής Σένγκεν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Σερβία, τα ΗΑΕ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Βόρεια Μακεδονία, ο Καναδάς, η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Ουκρανία και η Σαουδική Αραβία.
  • Συνιστάται στους πολίτες εκτός ΕΕ να επιλέγουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της χώρας – ενδιάμεσου σταθμού.
    Επιτρέπεται στους επιβάτες να εισέλθουν στη χώρα μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων και των λιμένων της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.
    Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα μέσω των πυλών εισόδου του Προμαχώνα και του Ορμενίου σε 24ωρη βάση και των Ευζωνών από τις 07:00 έως τις 23:00.
    Επιτρέπεται η κρουαζιέρα και η ιστιοπλοΐα. Οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Αλβανία και την Τουρκία είναι προσωρινά περιορισμένες.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Πριν την άφιξη:

  • Οι τουρίστες πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) το αργότερο στις 23:59 (11.59 μ.μ.) της ημέρας πριν φτάσουν στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ. https://travel.gov.gr/#/user/login

Πριν την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι φέρουν αποδεκτή μορφή πιστοποίησης της κατάστασής τους. Τα αποδεκτά έγγραφα περιλαμβάνουν:

  • Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής δοκιμής PCR από εργαστήριο. η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν από την είσοδο.
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από πιστοποιημένη αρχή.
  • Πιστοποιητικό ανάκτησης από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 που εκδίδεται από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο.
  • Πιστοποιητικό θετικού μοριακού αποτελέσματος δοκιμής PCR, που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος ανακτήθηκε από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 2 μήνες πριν από την άφιξη και όχι αργότερα από 9 μήνες πριν από την άφιξη.
    Όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να περιλαμβάνουν τις κρίσιμες πληροφορίες (δηλαδή τον αριθμό των δόσεων και τις αντίστοιχες ημερομηνίες) στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά και το πλήρες όνομα του ατόμου πρέπει να ταιριάζει με το όνομα στο διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωρισμένο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Κατά την άφιξη:
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα υπόκεινται σε:

  • Δειγματοληψία δοκιμών αντιγόνου RAPID στις πύλες εισόδου για επιλεγμένα άτομα που προέρχονται από ένα στοχευμένο σύστημα δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα «EVA».
  • Υποχρεωτική απομόνωση εάν έχουν θετική δοκιμή για SARS-Cov-2, μετά από δοκιμή δειγματοληψίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ταξιδιώτες και οι ταξιδιώτες τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω δοκιμές PCR για να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση. Οι επισκέπτες θα μείνουν σε ξενοδοχεία απομόνωσης για τουλάχιστον 10 ημέρες. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.
    Η συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα υγείας κατά τη μεταφορά και καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαμονής σας στην Ελλάδα είναι ο βασικός παράγοντας που θα επιτρέψει σε όλους μας να παραμείνουμε ασφαλείς και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
    Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν επιπλέον αναστάτωση.
    Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και για την επιλογή της χώρας μας για τις διακοπές σας. Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα και τη Νάξο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2021

  1. Πώς μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό;
    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες του εξωτερικού που εφαρμόζουν προηγμένα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας. Το 2021, ο Ελληνικός Τουρισμός είναι έτοιμος να λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, για τουρίστες, υπαλλήλους και κάθε άτομο που συμμετέχει στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
    Δεν απαιτείται πλέον απομόνωση (καραντίνα) για επισκέπτες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τους ακόλουθους όρους:
    A. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν ένα από τα ακόλουθα:
    -Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από κατάλληλο φορέα στη χώρα καταγωγής του ταξιδιώτη.
    -Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητική δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε έως και 72 ώρες πριν ταξιδέψουν.
    -Εναλλακτικά, ο ταξιδιώτης μπορεί να δείξει πιστοποιητικό ανάκτησης από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 που εκδόθηκε από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο ή πιστοποιητικό θετικού αποτελέσματος μοριακής δοκιμής PCR, επιβεβαιώνοντας ότι ο κάτοχος ανακτήθηκε από το SARS-CoV -2 λοίμωξη από τον ιό, που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 2 μήνες πριν από την άφιξη και όχι αργότερα από 9 μήνες πριν από την άφιξη.
    Β. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό έγγραφο PLF τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.
    Γ. Όταν εισέλθουν στην Ελλάδα, οι επισκέπτες μπορούν να υποβληθούν σε στοχευμένες δοκιμές. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ταξιδιώτες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο απομόνωσης, χωρίς χρέωση. Εάν εντοπιστεί θετικό συμβάν μετά από δοκιμή δειγματοληψίας στα χερσαία σύνορα, ενδέχεται να μην επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.
  2. Ποια είναι τα πρωτόκολλα υγείας για τα άτομα που εργάζονται στον τουριστικό τομέα;
    Οι εργαζόμενοι στον ελληνικό τουριστικό τομέα εμβολιάζονται μαζί με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Μέχρι τον εμβολιασμό τους, όλοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να υποβάλλονται σε εξετάσεις δύο φορές την εβδομάδα (αυτοέλεγχος ή γρήγορος έλεγχος). Επιπλέον, ενθαρρύνονται να κάνουν δοκιμές ακόμη πιο συχνά, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη απομόνωση.
  3. Ποια εμβόλια είναι αποδεκτά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
    Αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
  4. Τι ισχύει για τις διεθνείς πτήσεις;
    Από τις 14 Μαΐου, θα αρθούν οι περιορισμοί πτήσεων από χώρες της ΕΕ, καθώς και από ορισμένες άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΑΕ, Σερβία, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Βόρεια Μακεδονία , Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία και Ρωσική Ομοσπονδία). Δεν απαιτείται καραντίνα.
    Επιπλέον, η χώρα μας καλωσορίζει τις πτήσεις σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια.
  5. Τι θα ισχύει για τα χερσαία ταξίδια;
    Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να εισέρχονται μέσω των πυλών εισόδου του Προμαχώνα και του Ορμενίου σε 24ωρη βάση και των Ευζωνών από τις 07:00 έως τις 23:00.
  6. Τι γίνεται με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις;
    Από τις 14/5/21 η καραντίνα αίρεται για τους επιβάτες που φτάνουν με πλοίο στις κύριες εισόδους του λιμανιού (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα). Οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Αλβανία και την Τουρκία είναι περιορισμένες.
  7. Πώς μπορούν οι επισκέπτες να μετακινηθούν προς ή από το ξενοδοχείο τους;
    Εάν απαγορεύεται το ταξίδι σε νομούς, οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο στο κατάλυμα που έχουν κάνει κράτηση με το κουπόνι του ξενοδοχείου και το PLF.
  8. Τι θα ισχύει για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους;
    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες.
  9. Θα υπάρξουν πρωτόκολλα επιχειρηματικής δραστηριότητας;
    Σε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες, τις τουριστικές μεταφορές και τις τουριστικές επισκέψεις σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος, ισχύουν τα ίδια πρωτόκολλα με εκείνα του 2020, με κάποιες μικρές προσαρμογές. Αυτά τα πρωτόκολλα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και θα επικαιροποιηθούνσύμφωνα με τις επιδημιολογικές συνθήκες. Το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θα παρέχουν πιστοποίηση σε όλα τα καταλύματα που εφαρμόζουν αυτά τα πρωτόκολλα. Επιπλέον, θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό στους υπαλλήλους αυτών των επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας κατά του Covid-19.
  10. Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας;
    Το σχέδιο για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού προβλέπει την ύπαρξη συγκεκριμένων ξενοδοχείων απομόνωσης (καραντίνας) κοντά σε κάθε πύλη εισόδου, καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία σε εθνικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας για τη διαχείριση περιπτώσεων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ανίχνευση κατά την άφιξη τουριστών από το εξωτερικό. Το κόστος για τα ξενοδοχεία απομόνωσης καλύπτεται από το ελληνικό κράτος.
  11. Τι θα ισχύει για ανηλίκους κάτω των 12 ετών;
    Μόνο γιΑ τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν θα απαιτείται να υποβληθούν σε δοκιμή PCR.
  12. Πότε θα επιτρέπεται η αναχώρηση και η άφιξη ιδιωτικών σκαφών και από ποιες χώρες;
    Επιτρέπεται η αναχώρηση και άφιξη σκαφών αναψυχής (εκτός από εκείνα που προέρχονται από την Αλβανία και την Τουρκία), ενώ ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους πολίτες.
  13. Τι θα ισχύει για τα κρουαζιερόπλοια;
    Από τις 14 Μαΐου, οι περιορισμοί κρουαζιέρας καταργούνται εντελώς, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.
  14. Τι γίνεται αν η χώρα του επισκέπτη απαιτεί δοκιμή για την επιστροφή του;
    Είναι δυνατή η πραγματοποίηση δοκιμών PCR ή αντιγόνου απευθείας στον τόπο όπου κάθε επισκέπτης διαμένει, εάν ο επισκέπτης χρειάζεται τεστ για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό καθιστά ευκολότερο για κάθε τουρίστα να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του προκειμένου να επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα του.

Παρατηρήσεις:
• Η χρήση μη ιατρικών μασκών προσώπου είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει για:

  1. άτομα για τα οποία δεν συνιστάται, λόγω της τεκμηριωμένης ιατρικής τους κατάστασης, π.χ. αναπνευστικά προβλήματα
  2. παιδιά κάτω των 4 ετών (4).

• Οι κινήσεις επιτρέπονται καθημερινά από τις 05:00 έως τις 23:00 σε όλη τη χώρα.

• Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια:

  1. Οι εσωτερικοί πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί
  2. Μπορούν να επισκεφθούν υπαίθριους χώρους υπό τον όρο ότι:
    • Οι επισκέπτες διατηρούν απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο.
    • Επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10m2 χώρου.
    • Οι επισκέπτες εισέρχονται σε ομάδες έως και τριών ατόμων, με εξαίρεση τις οικογένειες (σύζυγοι / σύντροφοι και παιδιά).

• Χώροι λατρείας: Πρέπει να φοράτε διπλή μάσκα προσώπου που αποτελείται από μη ιατρική και μάσκα υφάσματος ή μάσκα N95.

• Δείπνο:

  1. Η υπηρεσία παρέχεται ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους. Η αναπαραγωγή μουσικής δεν επιτρέπεται και όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθισμένοι. Εξαίρεση ισχύει για εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείου και εξυπηρετούν μόνο επισκέπτες του ξενοδοχείου.
  2. Πρέπει να γίνει διάταξη τραπεζιών και καθισμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες φυσικής απόστασης και προστασίας της υγείας.
  3. Σε μπαρ και καφετέριες, δύο πελάτες μπορούν να κάθονται σε σκαμπό στον πάγκο και πρέπει να διατηρείται απόσταση 1,5 μ. Από τους δύο επόμενους πελάτες.
  4. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 05:00 έως τις 22:45.
  5. Οι πελάτες που περιμένουν τραπέζι πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου.
  6. Μέχρι έξι (6) άτομα κάθονται ανά τραπέζι.

• Οι χώροι ψυχαγωγίας / μουσικής, οι χώροι υποδοχής και οι μπότες παραμένουν κλειστοί.

• Οι ζωντανές εκδηλώσεις, οι ηχητικές και εικαστικές παραστάσεις και άλλες παραστατικές τέχνες παραμένουν σε αναστολή, εκτός από όσες έχουν μόνο σκοπό αναμετάδοσης.
• Οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να πωλούν αγαθά σε πελάτες οι οποίοι:

  1. κάνουν προπαραγγελία / προπληρωμή για τα επιθυμητά αντικείμενα με ηλεκτρονικά μέσα ή τηλεφωνικά και προγραμματίζουν ραντεβού για παραλαβή / αγορά έξω από το κατάστημα (click away)
  2. προγραμματίζουν επίσκεψη με ηλεκτρονικά μέσα ή τηλεφωνικά για να λάβουν / να αγοράσουν τα επιθυμητά αντικείμενα εντός του χώρου (click inside).
  3. Η διαδικασία έχει ως εξής:
    o Η παραγγελία / ραντεβού λαμβάνεται από τον βοηθό του καταστήματος και ο πελάτης λαμβάνει, είτε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο που επιβεβαιώνει την αγορά / ραντεβού, είτε ένα μήνυμα που περιέχει το όνομα της επιχείρησης, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου καθώς και τον χρόνο παράδοσης
    • Μόνο ένα (1) άτομο επιτρέπεται να παραλάβει την παραγγελία
    • Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με χρήση ενός μηχανήματος POS κατά την παράδοση στο χώρο της επιχείρησης
    • Πρέπει να διατηρείται ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών που περιμένουν παράδοση εκτός του χώρου (click away). Επιτρέπονται έως και εννέα (9) άτομα στην ουρά και ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι δέκα (10) λεπτά.
    • Εάν η παράδοση / αγορά πραγματοποιείται εντός του χώρου (click inside), επιτρέπεται ένα (1) άτομο ανά 25 m2 για εσωτερικούς χώρους έως 500 m2 και ένα (1) άτομο ανά επιπλέον 50 m2 σε εγκαταστάσεις με έκταση μεγαλύτερη από 501 m2. Σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε έναν (1) πελάτη ανά 10 m2.
  4. Επιτρέπεται στους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, επισκέπτοντας καταστήματα λιανικής μία φορά ανά εικοσιτέσσερις ώρες, τεχνικά από τις 00:00 έως τις 23:59. Για τη συγκεκριμένη κίνηση, το άτομο στέλνει ένα κενό μήνυμα κειμένου στο κινητό του στο 13032. Ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα απάντησης θα επιβεβαιώσειότι ο αποστολέας επιτρέπεται να φτάσει στο κατάστημα, εντός τριών ωρών, ξεκινώντας από τη στιγμή που στάλθηκε το μήνυμα απάντησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το άτομο δεν έχει χρησιμοποιήσει ξανά αυτήν την υπηρεσία τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα άτομα πρέπει να φέρουν μαζί τους κάποια ταυτότητα (δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο) και να μπορούν να εμφανίζουν το μήνυμα απάντησης στο κινητό τους, επιβεβαιώνοντας τον σκοπό τους για έξοδο.
    Σε σχέση με την προαναφερθείσα μέθοδο αγοράς, οι πολίτες πρέπει επίσης να φέρουν ένα ηλεκτρονικό έγγραφο που να επαληθεύει την αγορά ή ένα μήνυμα μέσω του παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που σχετίζεται με τη συναλλαγή ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ψηφιακή πλατφόρμα «ηλεκτρονικός καταναλωτής» της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας των Καταναλωτών.
  5. Τα καταστήματα εντός των αεροδρομίων είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

• Καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα που πωλούν προϊόντα καπνού / ατμών:

  1. Επιτρέπεται ένα (1) άτομο ανά 25 m2 στην κύρια περιοχή του καταστήματος.
  2. Η απόσταση 1,5 m πρέπει να διατηρείται μεταξύ των ατόμων.
  3. Οι πελάτες σε καταστήματα τροφίμων πρέπει να κρατήσουν απόσταση δύο (2) μέτρων ανάμεσά τους κατά την ουρά στο ταμείο.
  4. Οι (προαιρετικές) παρατεταμένες ώρες λειτουργίας είναι από τις 07:00 έως τις 21:00, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που ενδέχεται να είναι ανοιχτές έως τη 01:00.
    • Ζωολογικοί κήποι και bioreserves: Οι εξωτερικοί χώροι τους είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, υπό τον όρο ότι:
  5. Επιτρέπεται ένα (1) άτομο ανά 25 m2.
  6. Διατηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των επισκεπτών.
  7. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  8. Οι επισκέπτες εισέρχονται σε ομάδες έως και τριών ατόμων, με εξαίρεση τις οικογένειες (σύζυγοι / σύντροφοι και παιδιά).

• Μεταφορές:

  1. Δημόσια μεταφορά. Τι ισχύει για τη διοργάνωση συνεδρίων; Το μέσο θα λειτουργεί με χωρητικότητα 65% και οι υπηρεσίες θα είναι περιορισμένες.
  2. Τα τουριστικά λεωφορεία και τα αξιοθέατα της πόλης είτε ανοιχτά είτε όχι, θα λειτουργούν με χωρητικότητα 85%.
  3. Οχήματα για δημόσια χρήση (π.χ. ταξί, ειδικά ενοικιαζόμενα οχήματα) και ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς και ιδιωτικά οχήματα μίσθωσης με οδηγό μπορούν να μεταφέρουν έως και δύο (2) επιβάτες εκτός από τον οδηγό. Εξαίρεση ισχύει για ενήλικες με παιδιά που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι υπό την επίβλεψη ενηλίκων και για άτομα που χρειάζονται δεύτερο επιβάτη για να τους βοηθήσουν κατά τη μεταφορά τους.
  4. Μέχρι τρία (3) άτομα εκτός από τον οδηγό μπορούν να οδηγήσουν για παραλαβές με διπλή καμπίνα, ή σε μικτά μεταχειρισμένα οχήματα και σε φορτηγά. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος εάν υπάρχουν παιδιά επί του οχήματος που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι υπό την παρακολούθηση ενηλίκων.
  5. Η χρήση μάσκας προσώπου δεν είναι υποχρεωτική για τους οδηγούς, ως μεμονωμένοι επιβάτες, ή όταν οι άλλοι επιβάτες είναι σύζυγοι / σύντροφοί τους και συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

• Διασκέψεις / εκθέσεις διακόπτονται.
• Πάρκα ψυχαγωγίας, θεματικά πάρκα, υπηρεσίες παραλίας / παραλίας / ενοικίασης ομπρελών ή / και ξαπλώστρες.

  1. Μετά από έλεγχο εισόδου, επιτρέπονται έως ογδόντα (80) άτομα ανά 1000 m2 της παραλίας.
  2. Μέχρι δύο (2) άτομα / ξαπλώστρες επιτρέπονται ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες.

• Κρουαζιέρες:
Απαγορεύεται στα κρουαζιερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, να εισέρχονται στα ελληνικά λιμάνια με σκοπό την κρουαζιέρα. Εξαιρέσεις ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια που πλοηγούν στα ελληνικά ύδατα για τους ακόλουθους λόγους. Η κρουαζιέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς είσοδο σε λιμάνια κλήσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (μπλε κρουαζιέρα). Τα κρουαζιερόπλοια μπορούν να αναχωρούν ΜΟΝΟ από τα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, του Βόλου και του Κατακόλου. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτά τα πλοία μπορούν να ολοκληρώσουν την πλεύση τους είτε στο λιμάνι της χώρας τους, είτε σε ένα από τα άλλα λιμάνια που αναφέρονται παραπάνω. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε άλλα λιμάνια κλήσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, οι επιβάτες, οι καπετάνιοι, τα μέλη του πληρώματος, οι ιδιοκτήτες πλοίων και οι λιμενικές υπηρεσίες, καθώς και οποιοδήποτε άλλο άτομο με συναφή καθήκοντα, υποχρεούνται να τηρούν την εγκύκλιο αρ. Δ1β / Γ.Π.οικ.47415 / 24.7.2020 με τίτλο «Οδηγίες για την αποτελεσματική διαχείριση των νέων υποθέσεων Covid-19 σε κρουαζιερόπλοια».

Related posts