Αγία Μαρίνα (Κόρωνος)

Αγία Μαρίνα (Κόρωνος)

Η Αγία Μαρίνα είναι η κεντρική εκκλησία του οικισμού της Κορώνου. Είναι δίκλιτη, με το παλαιότερο κλίτος, που κτίστηκε πριν το 1200, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, και το νεότερο, που χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, αφιερωμένο στη Αγία Μαρίνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν το μαρμάρινο τέμπλο και το πλακόστρωτο δάπεδο με τον δικέφαλο αετό, που φέρει την επιγραφή «Δια συνδρομής Παπά Νικηφόρου» και την χρονολογία 1804.

Στο υπέρθυρο της πύλης εισόδου αναγράφεται ότι «ανακαινίσθηκε επί Ιωακείμ Ιερομόναχου στις 17 Ιουλίου 1747», ενώ την περίοδο 1954-56, κατασκευάστηκαν το πατάρι (γυναικωνίτης), η πλακόστρωτη σκεπή, το Δεσποτικό, οι μαρμάρινες εξέδρες και η δεξαμενή του νερού, από τον τεχνίτη Δημήτρη Μανωλά. Φημισμένες είναι και οι 3 «γλυκόλαλες καμπάνες», όπως αποκαλούνται από τούς ντόπιους, της Αγίας Μαρίνας, που σημαίνονται με το πόδι.

Στην πλακόστρωτη αυλή της Εκκλησίας υπάρχει ένας τεράστιος αιωνόβιος πλάτανος, μαρμάρινες κερκίδες, βρύση και παγκάκια που προσφέρονται για λίγη ξεκούραση.

Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρίνας στις 16 Ιουλίου, γίνεται στην εκκλησία Εσπερινός και ανήμερα στις 17 Ιουλίου, Αρχιερατική Λειτουργία με περιφορά εικόνων στα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι που κρατάει μέχρι το πρωί.

 

Όλη την ημέρα Κόρωνος
22850 51519 Δωρεάν

 

Οδηγίες Πρόσβασης Ο οικισμός της Κορώνου, όπου βρίσκεται η Αγία Μαρίνα, απέχει 28 χιλιόμετρα από τη Χώρα, με την οποία συνδέεται με κεντρικό οδικό δίκτυο.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχουν 3 χώροι στάθμευσης.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Related posts