Αναρρίχηση στη Σχοινούσα

Αναρρίχηση στη Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένας ανερχόμενος προορισμός για αναρρίχηση, που προσελκύει κάθε χρόνο φανατικούς θαυμαστές. Ρωτήσαμε τους οργανωτές αυτού του σπορ στο νησί να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις πραγματικά εντυπωσιακές αναρριχητικές διαδρομές στη Σχοινούσα!

Πρόκειται για μια νέα σχετικά δραστηριότητα για το μικρό κυκλαδίτικο νησάκι (με μέση έκταση 8,5 τετρ. χλμ.), που πήρε σάρκα και οστά όταν μια ομάδα φίλων και οπαδών του αθλήματος οργανώθηκε και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό δίκτυο 27 αναρριχητικών διαδρομών, όλων των επιπέδων δυσκολίας.

Eρώτηση: Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα να ξεκινήσει αυτό το άθλημα στο νησί;
Aπάντηση: Εμπνευστής της όλης ιδέας είναι ο Christophe Moulin, γάλλος οδηγός βουνού, με πλούσιο ορειβατικό βιογραφικό σε όλες τις οροσειρές της γης. Μετά από συζητήσεις  το καλοκαίρι του 2012, ο Παναγιώτης Θεοδώρου (οδηγός βουνού), ο Χρήστος Τσούτσιας, ο Γιώργος Κλαουδάτος, ο Σωτήρης Παπασπύρου, η Κοινότητα Σχοινούσας, τα αδέλφια Κωβαίου της Ποθητής και πολλοί ακόμα εθελοντές, βοήθησαν, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, για να πραγματοποιηθεί η ιδέα αυτή.

E: Για ποιους λόγους το νησί θεωρείται κατάλληλο για το σπορ αυτό;
A: Η  τοποθεσία και η γεωλογική μορφή του νησιού με τον ασβεστολιθικό  και ιδιαίτερο βραχώδη σχηματισμό του, που ξεκινάει από τη Χώρα του νησιού και καταλήγει στη θάλασσα, δημιουργεί ένα φυσικό περιβάλλον κατάλληλο για το σπορ της αναρρίχησης.

E: Ποια τα επίπεδα δυσκολίας στα αναρριχητικά πεδία της Σχοινούσας;
A: Τα επίπεδα δυσκολίας ποικίλουν. Υπάρχουν  εκπαιδευτικές  διαδρομές, διαδρομές μέσης δυσκολίας που είναι και οι περισσότερες αλλά και διαδρομές μεγάλης δυσκολίας.

E: Υπάρχει χάρτης για τις αναρριχητικές διαδρομές;
A: Όλες οι διαδρομές είναι χαρτογραφημένες και καταγεγραμμένες με όλα τους τα στοιχεία (ονομασία, πεδίο, βαθμός δυσκολίας, μήκος διαδρομής).

E: Πόσες διαδρομές υπάρχουν και ποια η διαφορά μεταξύ τους;
A: Οι διαδρομές είναι 27 και οι διαφέρουν μεταξύ  τους στη δυσκολία και στο μήκος τους.

E: Πότε ξεκινά η περίοδος αναρρίχησης στο νησί; Πότε είναι καλύτερα να κάνει κάποιος αναρρίχηση και ποιες ώρες;
A: Με τον ερχομό της άνοιξης μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει και η αναρριχητική σεζόν στο νησί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, οι αρχές του καλοκαιριού και οι αρχές του φθινοπώρου. Στην καρδιά του καλοκαιριού, λόγω ζέστης, προτιμώνται οι απογευματινές ώρες, που είναι πιο ευχάριστες.

E: Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και ειδικός εκπαιδευτής στο νησί;
A: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει εκπαιδευτής στο νησί που διδάσκει και  παρέχει εξοπλισμό στους μαθητές του, αλλά η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να νοικιάσει εξοπλισμό στο νησί δεν υπάρχει ακόμα.

E: Γενικά, τι πρέπει κάποιος να γνωρίζει για αυτό το σπορ;
A: Ότι είναι ένα ευχάριστο σπορ, το οποίο με την κατάλληλη διδασκαλία, εκπαίδευση και υπευθυνότητα δεν έχει κανένα κίνδυνο. Με την αναρρίχηση το άτομο μπορεί να διασκεδάσει, να γυμναστεί και να έρθει πιο κοντά στην φύση.

E: Που μπορεί κάποιος να πάρει περισσότερες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου;
A: Για πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στο Καφενείο «ΧΑΡΑ» στην Χώρα του νησιού ή στο https://www.facebook.com/climbing.schinousa και https://www.facebook.com/groups/climbing.schinussa

Related posts