Αφιέρωμα του Associated Press στις Λαμπαδηφορίες της Νάξου

Αφιέρωμα του Associated Press στις Λαμπαδηφορίες της Νάξου

Μέχρι τα πέρατα της Αμερικής έφτασε η φήμη του Διονυσιακού Καρναβαλιού της Νάξου! Το Αμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Associated Press κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα δρώμενα της Αποκριάς στο νησί, με δημοσίευμα στο site www.apnews.com. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για το νεότερο έθιμο της Αποκριάς, τις Λαμπαδηφορίες περιγράφοντας το ως αναπόσπαστο κομμάτι της Αποκριάς… Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται επίσης στους Κουδουνάτους και στους Κορδελάτους της Νάξου.

Αναλυτικότερα το άρθρο αναφέρει:

Η Νάξος πανηγυρίζει το Καρναβάλι με τις Λαμπαδηφορίες
Το νησί της Νάξου φιλοξενεί μία από τις πιο πολύχρωμες γιορτές καρναβαλιού στην Ελλάδα, με κάποια έθιμα να χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Μια από αυτές είναι οι διάσημες Λαμπαδηφορίες, ένα πιο πρόσφατο έθιμο, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών.
Στις Λαμπαδηφορίες, μια πομπή νέων ανδρών και γυναικών με τα πρόσωπα βαμμένα με άσπρη και μαύρη μπογιά, φορούν λευκά σεντόνια και κρατούν δάδες το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου της Αποκριάς. Οι Λαμπαδηφορίες της Νάξου εμπνεύστηκαν για πρώτη φορά το 1994 από τα νεαρά μέλη της τοπικής κινηματογραφικής λέσχης. Περίπου 50 άνθρωποι βγήκαν τότε στο δρόμο κρατώντας πυρσούς, ουρλιάζοντας και χορεύοντας, τρομάζοντας το ανυποψίαστο κοινό, παρελαύνοντας προς το Ναό του Απόλλωνα.
Σήμερα, το δρώμενο είναι ένα καθιερωμένο και αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών εκδηλώσεων του Καρναβαλιού. Περίπου 2.000 άτομα αναμένεται να λάβουν μέρος στις φετινές Λαμπαδηφορίες.
Τα τοπικά ξενοδοχεία, παρέχουν σεντόνια για να ντυθούν οι Λαμπαδηφόροι και να συμμετάσχουν στη διασκέδαση. Το τοπικό ενετικό κάστρο έχει καταστεί εκτός ορίων από τις αρχαιολογικές αρχές και η παρέλαση ξεκινάει στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Οι Λαμπαδηφόροι χορεύουν στο ρυθμό των κρουστών, μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου καίγεται το σκιάχτρο.

Την Κυριακή, που είναι το επίσημο τέλος της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα το γλέντι συνεχίζεται στη Χώρα και τα χωριά του ελληνικού νησιού. Σε κάποια χωριά, οι νέοι άνδρες φορούν τα κουδούνια από τα ζώα, κρατώντας ένα φαλλικό σύμβολο – ένα κοινό χαρακτηριστικό των αρχαίων τελετών που γιορτάζονται την άνοιξη – και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού χορεύοντας.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι νέοι άνδρες φορούν παραδοσιακές φορεσιές με κορδέλες και κρατώντας μπαστούνια επισκέπτονται τα γειτονικά χωριά και καλούν τις γυναίκες να χορέψουν μαζί τους. Οι γυναίκες, με τη σειρά τους, προσφέρουν στους άνδρες τοπικούς μεζέδες και κρασί.

Related posts