Δονούσα: 5 Παραλίες Που Δεν Πρέπει να Χάσετε

Δονούσα: 5 Παραλίες Που Δεν Πρέπει να Χάσετε

Μια που η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί, προφανώς θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε όλες τις υπέροχες παραλίες του. Η Δονούσα, που βρίσκεται ανατολικά της Νάξου, ξεχωρίζει από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, καθώς μοιάζει να πλέει μόνη της στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε παλαιούς χρόνους υπήρξε καταφύγιο πειρατών-όπως λένε οι θρύλοι. Επίσης, όπως αναφέρει η μυθολογία, εκεί ο Διόνυσος επέλεξε να κρύψει την αγαπημένη του Αριάδνη από τον άνδρα της τον Θησέα, ο οποίος την είχε εγκαταλείψει.

Όπου και να κοιτάξεις στις ακτές της Δονούσας, βλέπεις το γαλάζιο του πελάγους. Τις μέρες με μεγάλη διαύγεια μπορείτε να διακρίνετε στο βάθος του ορίζοντα την Αμοργό (νότια), την Μύκονο (βόρεια), την Ικαρία (νοτιοανατολικά), την Πάτμο, Λέρο και Κάλυμνο (ανατολικά).

Η μικρή Δονούσα έχει 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και 200 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός αυξάνεται με την προσθήκη των τουριστών, που αναζητούν μια απόδραση στη γαλήνη και ηρεμία ενός νησιού χωρίς κοσμοπολίτικες παραλίες, αλλά με μια μποέμ και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Στις περισσότερες παραλίες υπάρχει εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο του νησιού, ενώ κάποιες παραλίες απαιτούν λίγη ελαφρά πεζοπορία, η οποία, ωστόσο, αξίζει τον κόπο.

Το δίκτυο των αριθμημένων μονοπατιών διατρέχει το νησί και τις λοφοσειρές του νησιού (με υψηλότερη κορυφή το Όρος Πάπας, στα 383 μέτρα) και δίνει τη δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία και ταυτόχρονα να επισκεφθείτε όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού και να περάσετε από σημεία με υπέροχη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Μια που η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί, προφανώς θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε όλες τις υπέροχες παραλίες του.

Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε τις 5 παραλίες που δεν πρέπει να χάσετε.

#1 Σταυρός
 – Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, (με το που φτάνει το πλοίο στο λιμάνι) είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, ο Σταυρός. Με χρυσή αμμουδιά είναι ιδανική για οικογένειες και όσους θέλουν πρόσβαση στην κεντρική αγορά του νησιού και στις διπλανές ταβέρνες.

#2 Κέδρος – Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Δονούσας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού της Παναγίας, προστατευμένη σε έναν μικρό κόλπο. Είναι αμμώδης με καταγάλανα νερά.



 
Υπάρχει ένα καφέ-μπαρ στην παραλία.
Πρόσβαση:
Με τα πόδια/πεζοπορία από μονοπάτια: 15 λεπτά με τα πόδια από την χώρα [Σταυρός].
Με αυτοκίνητο: Λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από τον περιφερειακό δρόμο που σταματάει πάνω από την παραλία και από εκεί μέσω λιθόστρωτου μονοπατιού που καταλήγει στην παραλία. Επίσης υπάρχει μονοπάτι που συνδέει την παραλία με τον οικισμό της Μεσσαριάς.
Θαλάσσια πρόσβαση: με τοπικά καΐκια (5 λεπτά από το λιμάνι της χώρας-[Σταυρός].

#3 Λιβάδι-Φύκιο 
Για πολλούς το Λιβάδι είναι η ωραιότερη παραλία του νησιού, καθώς έχει υπέροχα βαθυπράσινα νερά και λευκή άμμο. Βρίσκεται σε απάνεμο κόλπο κάτω από τον οικισμό Μερσήνι. Υπάρχουν αρμυρίκια για φυσική σκιά ενώ στην αριστερή πλευρά της παραλίας γοητεύουν τα γραφικά «σύρματα», θέσεις όπου οι κάτοικοι φυλάνε τις βάρκες τους το χειμώνα. Το Φύκιο συνδέεται με το Λιβάδι με μικρό μονοπάτι. Είναι μια μικρή και ήσυχη παραλία. Περιτριγυρισμένη από βράχια με σπηλιές, έχει άμμο στην ακτή και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση. Υπάρχουν ταβέρνες στο Μερσήνι.
Πρόσβαση:
Με τα πόδια /πεζοπορία από μονοπάτια: από την χώρα-Σταυρό- 1 ώρα και 30 λεπτά (μέσω οικισμού της Μερσήνι)
Με αυτοκίνητο και πεζοπορία από μονοπάτια:
1) έως οικισμό Μερσήνι και 30 λεπτά έως την παραλία (αριθμημένη διαδρομή πεζοπορίας #3)
2) έως οικισμό Μεσσαριάς και 1 ώρα πεζοπορία έως την παραλία
Με καΐκια από τη θάλασσα: διάρκεια 20 λεπτά από την χώρα-Σταυρός

#4 Καλοταρίτισσα – Οι τρεις παραλίες στον όρμο της Καλοταρίτισσας είναι στην ουσία συνεχόμενες και ενωμένες σε μια, και όλες έχουν θέα στο νησάκι Σκουλονήσι.
Πρόσβαση:
Με τα πόδια/πεζοπορία από μονοπάτια: Οι παραλίες είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά με τα πόδια (αριθμημένη διαδρομή # 1)
Με αυτοκίνητο: εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο του νησιού που καταλήγει στον οικισμό της Καλοταρίτισσας – περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο [από την χώρα].
Με καΐκια από τη θάλασσα: διάρκεια 45 λεπτά από την χώρα-Σταυρός
Επίσης- Ανάμεσα στις δύο πρώτες παραλίες υπάρχει μικρή προβλήτα για μικρά σκάφη και μια ταβέρνα πάνω από την κεντρική παραλία στο Βλυχό.

  • Σαπουνόχωμα — η πρώτη από τις τρεις παραλίες του φιλόξενου όρμου της Καλοταρίτισσας, στα βορειανατολικά του νησιού. Το άνοιγμά της δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα, έχει χοντρό βότσαλο στην ακτή και πεντακάθαρα παγωμένα νερά, ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.|
    Πρόσβαση: Εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο του νησιού που καταλήγει στον οικισμό της Καλοταρίτισσας, ή από τη θάλασσα με καΐκι.
  • Βλυχώ – – η κεντρική παραλία στον όρμο της Καλοταρίτισσας, με ψιλό βότσαλο στην ακτή και γαλήνια γαλαζοπράσινα νερά. Συνήθως απάνεμη, αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για σκάφη.
    Πρόσβαση– Εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο του νησιού που καταλήγει στον οικισμό της Καλοταρίτισσας, ή από τη θάλασσα με καΐκι.
  • Μέσα Άμμος — η μεγαλύτερη και η πιο απόμακρη από τις παραλίες του όρμου της Καλοταρίτισσας. Αμμώδης, με υπέροχα νερά και θέα την ψηλότερη κορυφή της Δονούσας, τον Πάπα.
    Πρόσβαση: από τη θάλασσα ή οδικώς μέχρι τον οικισμό της Καλοταρίτισσας και μετά ακολουθώντας το μονοπάτι (5 λεπτά) που ξεκινάει από την παραλία Βλυχώ.

#5 Βαθύ Λιμενάρι
 – Μικρή και ήσυχη παραλία με μεγάλη ιστορία αφού ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1968 και 1973 έφερε στο φως ερείπια οικισμού Γεωμετρικής Εποχής, που είχε κτισθεί πάνω στα απομεινάρια παλαιότερου οικισμού της Εποχής του Χαλκού.
Πρόσβαση:
Με τα πόδια/πεζοπορία: από το Σταυρό περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. 
Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι από την παραλία Κέδρος (περίπου 40 λεπτά) Με αυτοκίνητο: από τον παραλιακό δρόμο προς τη Μεσαριά και στη συνέχεια 20 λεπτά με τα πόδια με μονοπάτι
Με καΐκια από τη θάλασσα: (διάρκεια 10-15 λεπτά από την χώρα –Σταυρό)

Related posts