Η Πορτάρα και ο Ναός του Απόλλωνα

Η Πορτάρα και ο Ναός του Απόλλωνα

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολυφωτογραφημένα αρχαία μνημεία των Κυκλάδων, αλλά και όλης της Ελλάδας, βρίσκεται στο νησί της Νάξου. Είναι αδύνατο να μην το αναγνωρίσετε φθάνοντας στο νησί: Καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, θα δείτε πάνω στο νησάκι Παλάτια τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα, ενώ ακόμα και από πολύ μακριά ξεχωρίζει η επιβλητική μαρμάρινη είσοδος του ναού, που ονομάζεται Πορτάρα.

Το όνομα αυτής της Ιωνικού ρυθμού μαρμάρινης πύλης από υπέροχο Μάρμαρο Νάξου, βάρους 80 τόνων, αποτελεί μια ταιριαστή μεταφορά για την εμπειρία που περιμένει τους επισκέπτες του νησιού….για την είσοδο σε έναν μαγευτικό κόσμο μύθων, πολιτισμού, φύσης και ανθρώπων.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι πολυμήχανοι αρχιτέκτονες έκτισαν το μνημείο στη θέση που δεσπόζει σήμερα και η «μεγάλη πόρτα» συνεχίζει μέχρι σήμερα να ατενίζει το Αιγαίο πέλαγος και να καλωσορίζει τους επισκέπτες που καταφθάνουν εκεί από τα βάθη της οικουμένης…

Ο μύθος:
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο νησάκι Παλάτια, που ο επισκέπτης βλέπει μόλις φθάνει στο λιμάνι της Νάξου, σταμάτησε να ξεκουραστεί ο Θησέας, ο γιος του βασιλιά των Αθηνών, που μόλις είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο στην Κρήτη. Μαζί του είχε την κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, την Αριάδνη. Στη Νάξο λέγεται ότι ο θεός Διόνυσος είδε την όμορφη πριγκίπισσα και την ερωτεύτηκε παράφορα.

Πρακτικές πληροφορίες για τον επισκέπτη:
Μπορείτε να πάτε εύκολα με τα πόδια στον Ναό του Απόλλωνα και στην Πορτάρα, αρκεί να ακολουθήσετε ένα ευχάριστο μονοπάτι από τη Χώρα.

Προτάσεις για φωτογραφίες:
Για να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες της Πορτάρας, μπορείτε να πάτε:
• Στο ίδιο το μνημείο, που βρίσκεται στο νησάκι Παλάτια
• Στον λόφο της Γρόττας, ακολουθώντας το φυσικό μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς πριν τον πεζόδρομο
• Στο νησάκι που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι και στο οποίο θα πάτε με μικρό σκάφος. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες της Πορτάρας, αλλά και να επισκεφθείτε την κατάλευκη εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας
• Τέλος, μπορείτε να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες και από το πλοίο, καθώς φθάνετε ή φεύγετε από το λιμάνι

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία:
Το νησάκι Παλάτια είναι ιδανικό μέρος για γάμους. Για το λόγο αυτό το επιλέγουν κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια, που ανταλλάσσουν τους όρκους αγάπης κάτω από το πανάρχαιο μνημείο.

Related posts