Κάστρο του Απαλίρου

Κάστρο του Απαλίρου

Ανάμεσα στο Σαγκρί και την Αγιασσό, πάνω σε ένα απότομο λόφο, υψώνεται το Κάστρο του Απαλίρου, που την περίοδο του Βυζαντίου, υπήρξε πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απόψεις των μελετητών, το κάστρο, παρά το γεγονός ότι χτίστηκε ψηλά στο βουνό, δεν ήταν μόνο αμυντικό προπύργιο για τις επιθέσεις των πειρατών, αλλά για αρκετούς αιώνες κυρίως στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας υπήρξε μια ζωντανή πόλη με μεγάλο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν πηγές που αναφέρονται στην ακριβή χρονολογία της ίδρυσης της πόλης, υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδεικνύουν μια χρονολογία κτήσης πριν από τον 7ο αιώνα, ενώ είναι σίγουρο ότι εγκαταλείφθηκε τον 13ο αιώνα, όταν την κατέλαβαν οι Ενετοί του Μάρκου Σανούδου.

Σήμερα στο κάστρο σώζεται μεγάλο μέρος των τειχών με πύργους και προμαχώνες, στέρνες, όπως επίσης και λείψανα περίπου 250 κατοικιών, εκκλησιών, φούρνου, ελαιοτριβείου κ.α.

Η θέα προς τα νοτιοδυτικά παράλια της Νάξου από την κορυφή του Κάστρου, είναι μαγευτική, ενώ η περιήγηση μέσα και έξω από τα τείχη αποτελεί μοναδική εμπειρία.

 

  Δαμαριώνας   22850 3132
  Δωρεάν

 

 

Οδηγίες Πρόσβασης Οδική πρόσβαση από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο  προς Αγιασσό, μέχρι το σημείο που βρίσκεται η ενημερωτική πινακίδα, δύο χιλιόμετρα από το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Περίπου 500 μέτρα από την πινακίδα ξεκινάει βατό μονοπάτι προς το Κάστρο.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Related posts