Κάτω Κουφονήσι: Ένας Κυκλαδίτικος Παράδεισος

Κάτω Κουφονήσι: Ένας Κυκλαδίτικος Παράδεισος

Συμπληρώσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία με μια εξερεύνηση στο Κάτω Κουφονήσι … μόλις λίγα λεπτά απόσταση από το Άνω Κουφονήσι με τουριστικό καΐκι …

Τα Κουφονήσια είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και εάν τα έχετε επισκεφθεί, προφανώς θα έχετε μείνει στο Άνω Κουφονήσι, το ένα από τα δύο νησάκια που συνήθως ονομάζουμε «Κουφονήσια», που είναι κατοικημένο νησί.

Ωστόσο, προτείνουμε να συμπληρώσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία με μια εξερεύνηση στο Κάτω Κουφονήσι, που υπάρχουν ελάχιστα εξοχικά σπιτάκια και βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά απόσταση από το Άνω Κουφονήσι, και στο οποίο θα πάτε με τουριστικά καΐκια και βάρκες.

Το Κάτω Κουφονήσι με έκταση 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή μισής η μίας ημέρας και θα σας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός παρθένου και ερημικού νησιού.

Στην περίοδο αιχμής (Ιούνιου- Σεπτέμβριο), οι επισκέπτες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται να ανακαλύψουν τις παρθένες και σχετικά ερημικές παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι, με τις βαρκούλες που καθημερινά κάνουν συχνά δρομολόγια ανάμεσα στα δύο νησιά.

Στο Κάτω Κουφονήσι, σας περιμένει ένας κυκλαδίτικος παράδεισος με παραλίες, κρυστάλλινα νερά και ελάχιστα σημάδια πολιτισμού, πέρα από μια ταβέρνα που είναι ανοικτή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας, που χαιρετά τους επισκέπτες στο μικρό λιμανάκι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στο νησί δεν υπάρχουν οργανωμένες τουριστικές ή άλλες υπηρεσίες και ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να έρχονται εφοδιασμένοι με τα βασικα οπως ομπρέλα θαλάσσης, πετσέτες, καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό , αντηλιακό κ.ά.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να εξερευνήσουν το νησί με τα πόδια, έχοντας κατά νου ότι το νησί δεν έχει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά αγροτικά μονοπάτια, τα οποία ωστόσο δεν είναι δυσπρόσιτα και οι επισκέπτες μπορούν να τα διασχίσουν με προσοχή.

Η εξερεύνηση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και κατά συνέπεια πρέπει να έχετε:

  • Κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό (αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό κ.ά.) και
  • Αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να προλάβετε το καΐκι στην επιστροφή της στο Άνω Κουφονήσι. Το τουριστικό καΐκι δένει στο μικρό λιμανάκι με την ταβέρνα, καθώς και στην παραλία Νερό.

Ένας σύντομος οδηγός για τις παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι:

Οι δύο παραλίες που βρίσκονται πιο κοντά στο λιμάνι, στην ταβέρνα και στο εκκλησάκι της Παναγίας, είναι δύο παραλίες με άμμο και βότσαλο, οι Λάκκοι (5 λεπτά με τα πόδια) και ο Δέτης (15 λεπτά με τα πόδια), που βρίσκονται στην νότια πλευρά του νησιού.

Περίπου 1 ώρα με τα πόδια από το πρώτο λιμανάκι που δένει το καΐκι είναι η παραλία Νερό, η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και δημοφιλής προορισμός των τουριστών. 

Στο Νερό μπορείτε να πάτε και με το καΐκι, καθώς δένει και εκεί. Η παραλία που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, έχει χοντρή άμμο και μικροσκοπικά βότσαλα.

Μια άλλη παραλία, στην οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια (από το Νερό) – όσοι αγαπάτε την πεζοπορία- είναι τα Πεζούλια. Απέχει 1 ώρα περίπου με τα πόδια από το Νερό και βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια ερημική παραλία, με χοντρή άμμο, μικρά βότσαλα και βραχώδη βυθό με κρυστάλλινα, διάφανα νερά.

Υπάρχει μια ακόμα παραλία στα βόρια του νησιού, το Φύκιο. Η πρόσβαση σε αυτήν την παραλία είναι πιο δύσκολη και επιπλέον το Φύκιο είναι εκτεθειμένο στους βόριους ανέμους, με αποτέλεσμα να φυσάει συχνά. Ωστόσο, σε μια μέρα που δεν φυσάει, η παραλία αυτή θα αποζημιώσει όσους περπατήσουν ως εκεί.

Και θυμηθείτε: Μην χάσετε τη βάρκα της επιστροφής.

Αξίζει να γνωρίζετε: Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου, το μικρό κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας γιορτάζει. Κάθε χρόνο καΐκια από το Άνω Κουφονήσι πραγματοποιούν δρομολόγια μεταφέροντας ντόπιοι και ξένοι για να παρακολουθήσουν την λειτουργιά και να απολαύσουν το φαγητό που ακολουθεί.

Related posts