Κέρος: To «Ειδυλλιακό» Κυκλαδίτικο Νησί των Μικρών Κυκλάδων

Κέρος: To «Ειδυλλιακό» Κυκλαδίτικο Νησί των Μικρών Κυκλάδων

Επισκεφθείτε τα Κουφονήσια και εκεί απέναντι, σε κοντινή απόσταση, δεσπόζει ένα νησί με περίεργο σχήμα, με ενδιαφέρουσες μοναδικές κορυφές. Ένα νησί, που, ανάλογα με το φως του ήλιου, εκπέμπει διάφορες αποχρώσεις, άλλοτε ασημί, λευκό, ή γκρι. Τις βραδιές με πανσέληνο, τόσο οι θρύλοι όσο και οι ντόπιοι κάτοικοι λένε, ότι το νησί μοιάζει με μια κοιμωμένη έγκυο γυναίκα.

Με επιφάνεια 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 27 χιλιόμετρα ακτογραμμή, η Κέρος, ορατή – και υπέροχη – από τα Κουφονήσια και τη Σχοινούσα, κατέχει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (περίπου 3200-2300 π.Χ.), λόγω των πολυάριθμων αντικειμένων που βρέθηκαν στο νησί όταν πρωτοξεκίνησαν ανασκαφές στο νησί στις αρχές του ’60.

Σήμερα, η Κέρος αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο, ακατοίκητο, εκτός από τους αρχαιολόγους που επισκέπτονται το νησί για έρευνα και ελάχιστους πια βοσκούς των Κουφονήσιων που έχουν πρόβατα εκεί.

Επισκέψεις από το κοινό δεν επιτρέπονται. Ωστόσο τα τοπικά θαλάσσια ταξί του Άνω Κουφονησιού και της Σχοινούσας που κάνουν εκδρομές στα γύρω νησιά μπορούν να σας φέρουν λίγο πιο κοντά στις ακτές αυτού του θησαυρού των Κυκλάδων για μια πιο κοντινή ματιά.

Αρχαία ευρήματα και αντικείμενα που έχουν βρεθεί στο νησί, δηλαδή μαρμάρινα ειδώλια από την περίοδο αυτή, σήμερα μπορεί να δει κανείς σε μερικά από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από αυτά:

Μουσείο: Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, Χώρα, Νάξου
Αρχαιολογικό (α) Αντικείμενο (α): Πρωτοκυκλαδικο μαρμάρινο ειδώλιο

Μουσείο: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, Ελλάδα
Αρχαιολογικό (α) Αντικείμενο(α): Ειδώλια αρπιστή και φλαουτίστα

Μουσείο:

Μουσείο: Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα
Αρχαιολογικό (α) Αντικείμενο(α): Θραύσματα ειδωλίων που βρέθηκαν στην Κέρο

Μουσείο: Louvre, Παρίσι
Αρχαιολογικό Αντικείμενο: Επικεφαλή γυναικείου αγάλματος «είδωλο με σταυρωμένα τα χέρια»

Αξίζει να σημειωθεί: Ειδώλιο ενός αρπιστή που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, θεωρείται ότι είναι από την Κέρο.

Related posts