Κυκλαδίτικα Χριστούγεννα στη Νάξο

Κυκλαδίτικα Χριστούγεννα στη Νάξο

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη τα Χριστούγεννα.

Οι πλατείες και τα χωριά στολίζονται γιορτινά, τα τοπικά έθιμα κυριαρχούν σε όλο το νησί, προσφέροντας γιορτινές και χαρούμενες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών.

Ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο χωριό με γιορτινές δραστηριότητες οργανώνονται στη Χώρα της Νάξου, ενώ ένα λαμπρά φωτισμένο πλοίο στέκεται περήφανο στην κεντρική πλατεία του νησιού, θυμίζοντας ότι εδώ τα Χριστούγεννα έχουν θέμα… Κυκλαδίτικο!

Τα καταστήματα είναι στολισμένα και οι δρόμοι γεμίζουν με άτομα που βγαίνουν για τις γιορτινές τους αγορές.

Αρώματα γλυκών και φαγητών της εποχής γεμίζουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τις γραφικές ταβέρνες στα χωριά, στο λιμάνι και στην Παλιά Πόλη, σερβίροντας παραδοσιακές λιχουδιές και προσφέροντας ντόπιο κρασί και ρακί.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων , τα παιδιά και οι μεγάλοι κάνουν επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους τραγουδώντας τα κάλαντα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζονται τα Θεοφάνεια στη Νάξο. Πολλά χωριά έχουν τα δικά τους έθιμα των Φώτων και το δικό τους τελετουργικό, όμως το κύριο γεγονός διοργανώνεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ωστόσο, οι ενορίτες άλλες εκκλησιών μπορούν να δουν η να λάβουν μέρος στην τελετή ρίψης και ανεύρεσης του Σταυρού και σε άλλα μικρότερα λιμάνια, όπως, για παράδειγμα της Μουτσούνας και του Απόλλωνα.

Τα εδέσματα των Χριστουγέννων στη Νάξο
Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Νάξο παραδοσιακά νηστεύουν πριν τα Χριστούγεννα, αρχίζοντας από τις 14 Νοεμβρίου, ημέρα του Αγίου Φιλίππου. Ακολουθώντας την περίοδο συγκομιδής του κρασιού, πολλά χωριά την ημέρα εκείνη ανοίγουν το «νέο κρασί» από τα βαρέλια και γιορτάζουν, πριν αρχίσει η νηστεία των 40 ημερών πριν τα Χριστούγεννα, η οποία ξεκινά την αμέσως επόμενη μέρα.

Την περίοδο των Χριστουγέννων κυριαρχεί στη Νάξο, το κοτόπουλο, ο κόκκορας και το χοιρινό.

Την Πρωτοχρονιά φτάνει στο γιορτινό τραπέζι η βασιλόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή και μοιράζεται σε όλους τους καλεσμένους.

Στο χωριό Απείρανθος, την Πρωτοχρονιά φτιάχνονται και σερβίρονται τα παραδοσιακά κουκουλαμαεριά. Τα φασόλια σιγοβράζουν μαζί με καλαμπόκι και σιτάρι, σύμφωνα με την μαγική συνταγή της γυναίκας του Άγιου Βασίλη, που είναι η δημιουργός αυτού του φαγητού. Λέγεται ότι καθώς περίμενε τον άντρα της να γυρίσει από το ταξίδι του, η γυναίκα του επέλεξε να φτιάξει το συγκεκριμένο φαγητό, καθώς έπαιρνε χρόνο να ετοιμαστεί και έτσι περνούσαν ευκολότερα οι ώρες της αναμονής. 

Το φαγητό αυτό λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για το Νέο Έτος.

Το κύριο πιάτο της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο, είναι το πολύ παραδοσιακό Κυκλαδίτικο «ρόστο», ένα πιάτο που φτιάχνεται με χοιρινό, το οποίο σύμφωνα με έναν θρύλο, θεωρείται επίσης ότι φέρνει καλή τύχη.

Related posts