Μονή Τίμιου Σταυρού (11ος – 12oς αιώνας)

Μονή Τίμιου Σταυρού (11ος – 12oς αιώνας)

Στον κάμπο της Αγιασσού, έξω από το Σαγκρί υψώνεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Νάξου, η Μονή Τίμιου Σταυρού ή Πύργος Μπαζαίου.

Το όνομα τoυ παρακείμενου χωριού προέρχεται από παραφθορά του Sainte Croix, που είναι η γαλλική ονομασία του Τίμιου Σταυρού. Το δεύτερο όνομα (πύργος Μπαζαίου), το έλαβε από την οικογένεια στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το οίκημα.

Η μονή κτίστηκε περίπου το 1600 και αρχικά στέγασε το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους μοναχούς. Το 1834 πέρασε στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους και για πολλά χρόνια στη συνέχεια φιλοξένησε οικογένειες αγγειοπλαστών που ζούσαν και είχαν και τα εργαστήριά τους στο χώρο.

Περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαζαίου, στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα.

Ο Πύργος Μπαζαίου έχει αναστηλωθεί με υποδειγματικό τρόπο και από το 2001, κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις των Κυκλάδων, το Φεστιβάλ Νάξου, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αιών».

 

  Ο χώρος είναι επισκέψιμος τους

μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από 9 πμ – 5 μμ

  Η είσοδος για τις εκθέσεις είναι 5 ευρώ.

 

Οδηγίες Πρόσβασης Ο Πύργος βρίσκεται στο κεντρικό οδικό δίκτυο Χώρα -Δαμαριώνα, υπάρχει σχετική πινακίδα δεξιά.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Related posts