Νάξος: Τρία Μουσεία που Πρέπει να Επισκεφθείτε

Νάξος: Τρία Μουσεία που Πρέπει να Επισκεφθείτε

Η Νάξος έχει μια μεγάλη συλλογή μουσείων. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στην Παλιά Πόλη, στην περιοχή του Κάστρου, και σε διάφορα χωριά. Πέντε μουσεία στεγάζονται στο χωριό της Απειράνθου.

Τρία που δεν πρέπει να χάσετε:

  1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου
 – Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην περιοχή του Κάστρου και στεγάζεται σε ένα πενταώροφο κτήριο Φράγκικης αρχιτεκτονικής, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό μνημείο ιστορικής σημασίας. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το κτήριο αυτό φιλοξένησε την Εμπορική Σχολή στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου μαθήτευσε ο Nίκος Καζαντζάκης. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από τη Νάξο και τα γειτονικά νησιά: την Κέρο, την Δονούσα και τα Κουφονήσια. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που βρέθηκαν στη Νάξο από ανασκαφές που έγιναν στο νησί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή (4η χιλιετίας π.χ.) μέχρι την Παλαιοχριστιανική εποχή (6ος αιώνας μ.χ.). Η συλλογή των Πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή μετά από την αντίστοιχη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.
    Κάστρο, Παλιά Πόλη, Νάξος
    τηλ. +30 22850-22725 ή 22850-22725
    Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 8:30-15:30
  2. Το Μουσείο στο Νάο της Δήμητρας, Γύρουλας, Σαγκρί
 – Το μουσείο στεγάζεται δίπλα στο μαγευτικό τοπίο του αρχαιολογικού μνημείου του Ναού της Δήμητρας στο Γύρουλα, στο Σαγκρί, και παρουσιάζει ευρήματα από την ανασκαφή του χώρου, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ.
    Σαγκρί, 11 χλμ. από τη Χώρα
    τηλ. . +30 22850 32591
    Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 8:30-15:00
  3. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου – Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα (μαρμάρινα ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία και άλλα υλικά από την περιοχή), ηπλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο, καθώς και μερικά Νεολιθικής Εποχής, τεκμηριώνουν ένα χρονοδιάγραμμα της ζωής του νησιού που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους.
    Απείρανθος, 32 χιλιόμετρα από τη Χώρα
    τηλ. +30 22850 61725
    Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 8:00-15:00

Related posts