Νάξος: Μία Bόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Νάξος: Μία Bόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Περάστε μία ή δύο ώρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου και ταξιδέψτε στην αρχαία εποχή.

Αφιερώστε ένα πρωινό σας στους χώρους του μουσείου και περπατήσετε ανάμεσα σε εντυπωσιακά αγάλματα του 5ου και 6ου αιώνα, δείτε αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες γυναίκες στα μαλλιά τους, πάρτε μια εικόνα για τη ζωή στη Νάξο και στα γύρω νησιά, χιλιάδες αιώνες πριν.

Δείτε από κοντά αντικείμενα, εργαλεία, κοσμήματα και αγάλματα λατρείας που άφησαν πίσω τους άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή, από την νεότερη νεολιθική εποχή έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ.-5ος αι. μ.Χ.).

Μια βόλτα στα στενά της γραφικής και ιστορικής Παλιάς Πόλης της Νάξου θα σας οδηγήσει στο μοναδικό και αξιοσημείωτο αυτό μουσείο.

Το κτίριο έχει κηρυχθεί ιστορικό μνημείο αφού αποτελεί μέρος του βενετσιάνικου κάστρου.

 «Εντός των τειχών» (όπως λένε οι ντόπιοι) το μουσείο αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη χρήση του κάστρου κατά το πέρασμα των χρόνων.

Πριν στεγάσει το μουσείο (το 1973), το πενταώροφο κτίριο – που χτίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας του νησιού (1600-1800) – προορίζονταν για να στεγάσει ένα σχολείο Ιησουϊτών (17ος αιώνας).

Όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα, κατέληξε να γίνει διακεκριμένη εμπορική σχολή. Εκεί ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης ως έφηβος παρακολούθησε μαθήματα για ένα χρόνο.

Σήμερα το μουσείο, το όποιο χωρίζεται σε επτά αίθουσες, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια συλλογή από αντικείμενα που βρέθηκαν στις σημαντικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Νάξο και στα γύρω νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία 40 χρόνια.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δείγματα της Πρωτοκυκλαδικής εποχής όπως μαρμάρινα ειδώλια, κεραμικά ευρήματα που ανήκουν στα τέλη της μυκηναϊκής εποχής, κτερίσματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, γυάλινα αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα αγαλμάτων και σαρκοφάγους, καθώς και χάλκινα όπλα και εργαλεία.

Η συλλογή των Πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή μετά από την αντίστοιχη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν και συλλογές αγγείων που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή (τέλη 2ης χιλιετίας π.Χ.) και τη Γεωμετρική περίοδο (9ος – 8ος αι. π.Χ.).

 Ο πρώτος όροφος έχει μια εντυπωσιακή συλλογή από αρχαϊκά αγάλματα αντρικών και γυναικείων μορφών (Κούροι, Κόρες 5ου-6ου αι. π.Χ), καθώς και γλυπτά από τη Ρωμαϊκή περίοδο (6ου αιώνα π.Χ.).

Μη χάσετε:
• Το Πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο από την Κέρο (2800-2300 π.Χ. )
• Τον κορμό θωρακοφόρου αγάλματος των ρωμαϊκών χρόνων-παριστάνει τον Ρωμαίο στρατηγό Αντώνιο – ανασκαφή από τα Ύρια, 1986
• Στην ατμοσφαιρική ταράτσα του, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, εντυπωσιάζει το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει ημίγυμνη γυναικεία μορφή που ιππεύει θαλάσσιο τέρας
• Αρχαϊκά αγάλματα του Κούρου και της Κόρης (6ος αιώνας π.Χ.)
• Κρατήρας γεωμετρικός από τον οικισμό της Δονούσας (9ος αι. π.Χ.)

Τα εκθέματα του μουσείου χωρίζονται ως εξής:
Τμήμα Ι: Αρχαϊκή Γλυπτική (6ος αιώνας π.Χ.)
Τμήμα ΙΙ: Επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών χρόνων
Τμήμα III: Γλυπτά (από τη ρωμαϊκή περίοδο, 6ος αιώνας π.Χ.)
Τμήμα IV: Πρωτοκυκλαδική – Μυκηναϊκή Περίοδος (3200-1100 π.Χ. )
Τμήμα V – VI: Γεωμετρική Περίοδος
Τμήμα VII – IX: Γλυπτά, Κεραμική και Μικροτεχνία (Αρχαϊκή Ρωμαϊκή Περίοδος)
Τμήμα Χ: Επιτύμβιες Στήλες, Τοιχογραφίες, ρωμαϊκής οικίας (3ος αι μ.Χ.)

Επίσης θα δείτε:
• Κεραμικά και πήλινα ειδώλια
• Χάλκινο ξίφος από το θαλαμωτό τάφο Α στο Καμίνι (Μυκηναϊκή περίοδο -1200 – 1100 π.Χ.)
• Πρωτοκυκλαδικά ειδώλια από την ύπαιθρο της Νάξου (2800-2300 π.Χ.)
• Αγγεία και μαρμάρινα ειδώλια από τα νεκροταφεία στο Σαγκρί και το Ακρωτήρι (3η χιλ. π.Χ.)
• Ευρήματα από το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στα Απλώματα (3η χιλ. π.Χ.)
• Πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα αγγεία ( 3η χιλ. π.Χ.)
• Γυάλινα βαζάκια από τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ος αι. π.Χ.-2ος αι. μ.Χ.)

Ανοιχτό: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8:30 – 15:00 ( τηλ. +30 22850 22725 )

Related posts