Νάξος: Τυριά με Ιστορία

Νάξος: Τυριά με Ιστορία

Σκληρό, μαλακό, αλμυρό, γλυκό, κίτρινο, λευκό, αρσενικό και θηλυκό. Όταν μιλάμε για ποικιλίες τυριών, η Νάξος έχει να προσφέρει, όχι απλώς μερικά δείγματα τυριών, αλλά ολόκληρη συλλογή.

Η πλούσια γεωργική κληρονομιά της Νάξου, που αναπτύχθηκε στο εύφορο έδαφός της, ενώθηκε με την παραδοσιακή τυροκομία, με αποτέλεσμα εξαιρετικά τυριά, που τα μυστικά της παρασκευής τους περνούν από τη μια γενιά στην άλλη.

3 τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε:

#1 Γραβιέρα Νάξου: Τοπικό προϊόν που προστατεύεται από το 1988 και φέρει σήμα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) από το 1996. Φτιάχνεται από τουλάχιστον 80% αγελαδινό γάλα, 20% κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα, με τη μέθοδο της παραδοσιακής ωρίμανσης. Είναι ένα κίτρινο επιτραπέζιο, σκληρό τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα.

#2 Αρσενικό/ Kεφαλοτύρι: Στο νησί είναι γνωστό ως αρσενικό. Παράγεται κατά 100% από προβατίσιο γάλα. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί, με κυλινδρικό σχήμα, με ένα σκληρό αλλά λεπτό σε πάχος εξωτερικό στρώμα και χρώμα που κυμαίνεται μεταξύ υπόλευκου και κιτρινωπού. Έχει ευχάριστη αλμυρή και πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται και τριμμένο.

#3 Μυζήθρα και Ξινομυζήθρα: Η Μυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος (κυρίως αγελαδινού). Η Ξινομυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση, που φτιάχνεται κυρίως από γάλα κατσικίσιο. Είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αρμέγεται το γάλα και πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από την παραγωγή του, γιατί είναι φρέσκο και δεν περιέχει συντηρητικά.

Related posts